Hlavní obsah

I na svátky v práci. Laborantky se nezastavily ani o Vánocích

Ani Vánoce nezastavily pracovní tempo v laboratořích klinické mikrobiologie v Ostravě-Vítkovicích. Zdravotní laborantky tak musely i během svátků odbíhat od rodin, aby analyzovaly stovky zejména tzv. covidových vzorků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Mikrobiologická laboratoř musí fungovat každý den tak jako tak. Jsme zvyklí a je to náš úděl tady být. Nicméně v běžných letech byly služby mnohonásobně kratší než loni a letos,“ popsala vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie AGEL v Ostravě-Vítkovicích Hana Bílková-Fránková.

Dodala, že covid je totiž nestandardní zejména množstvím vzorků. Laboratoř analyzuje vzorky primárně pro řadu zdravotnických zařízení 365 dnů v roce. „Ale nyní neodmítneme ani nějakého zoufalého cestovatele-lyžaře, který potřebuje vycestovat,“ ujistila s úsměvem.

Koronavirus v Itálii a Francii znovu udeřil naplno

Koronavirus

Zatímco standardně denně zpracují dva až dva a půl tisíce vzorků, na Štědrý den i o svátečním víkendu jich byly jen stovky. Z toho covid se prokázal u desetiny z nich.

„Třiadvacátého jsme jeli až do pozdní noci, abychom měli v laboratoři nula vzorků,“ prozradila Bílková-Fránková, jak se připravili na svátky, během nichž tak mohly laborantky jít domů zhruba už po osmi hodinách v práci.

Byly mezi nimi i Vladimíra Hudecová s dcerou Hanou, které vzorky přijímají a zapisují do systému. „Děláme od šesti do šesti skoro každý den. Už je to druhý rok, co jsme i na svátky v práci. Letos to dopadlo tak, že jsme stáhli i dceru,“ vysvětlila Hudecová starší, která si tak dceru užije i díky covidu.

Na rozdíl od manžela, který pracuje v nepřetržitém provozu. „Teď spí po noční, a jak přijdeme domů, tak zas půjde na směnu,“ vysvětlila Hudecová a ujistila, že o štědrovečerní večeři naštěstí nepřišli. „Letos nám to vyšlo, byli jsme spolu po pěti letech.“

K přeočkování se v pondělí přihlásilo přes 50 000 lidí

Domácí

Mezi těmi, co museli letos ve vítkovických laboratořích do práce i přes Vánoce, jsou i zdravotní laborantka Ivana Bitnerová a studentka magisterského studia Veronika Ševčíková.

„Rodičům doma to trošku vadí, ale tolerují to. Jsou rádi za to, co dělám, a jsou na mě pyšní,“ přiznala Bitnerová. A obdobně to má i její kolegyně Ševčíková.

Ta je navíc ráda, že díky covidu absolvuje v laboratořích perfektní praxi. Prozradila, že když se chystá do práce, občas doma slyší výčitku: „Už zase musíš?“ „Ale protože je partner policajt, tak si to říkáme někdy navzájem,“ pousmála se.

Reklama

Výběr článků

Načítám