Hlavní obsah

TOP 09 obvinila Piráty a STAN z falešné hry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Převrat ve vedení Plzeňského kraje, kde se Piráti a STAN spojili s ANO, aby hodili přes palubu ODS a TOP 09, by mohl nabourat vztahy i ve vládní pětikoalici. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová Právu Piráty i STAN, s nimiž jsou v koalici, zkritizovala, že je neinformovali, co se na Plzeňsku chystá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda Pirátů Ivan Bartoš a předseda STAN Vít Rakušan.

Článek

„Piráti v Plzeňském kraji sehráli falešnou etudu za účelem získání pozice hejtmana. Raději než by se dohodli na půdorysu úspěšné rok fungující koalice, se spřáhli s hnutím ANO,“ uvedla pro Právo Pekarová.

„Pan předseda Ivan Bartoš mohl aspoň zvednout telefon, abychom si o tom, co chystají, řekli, ale neučinil tak. Stejně jako předseda STAN Vít Rakušan. Mrzí mě, že vládní kolegové dávají přednost spolupráci s ANO, když je možnost držet koalici bez něj,“ dodala Pekarová.

„Zbourali mýtus“

Také europoslanec a předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil, jehož domovským regionem je právě Plzeňsko, se vůči Pirátům a STAN silně vymezil. Na pražské radnici je TOP 09 v koalici s oběma stranami, před podzimními komunálními volbami mají ale mezi sebou tyto partaje rozmíšky. TOP 09 půjde v Praze do voleb s ODS a KDU-ČSL, tedy proti Pirátům i Starostům.

Zemětřesení v Plzeňském kraji, novým hejtmanem je pirát Špoták

Domácí

„Nemile mě to překvapilo, že se Piráti a STAN dohodli s ANO. Na jedné straně se bijí do prsou, že s ANO v žádném případě nepůjdou, a pak to udělají zrovna na Plzeňsku, v pravicové, prozápadní baště. Bourá to mýtus, že by Piráti s ANO nešli,“ řekl Právu Pospíšil.

„Komunální volby jsou za půl roku a pro jejich voliče může být mocenský pakt s ANO problém,“ řekl. K rozbití krajské koalice podle něj nebyl věcný důvod. „Situaci na Plzeňsku podrobně sleduji a žádný věcný důvod tam nebyl, žádné sporné politické téma, kvůli kterým koalice někdy krachují. Tohle byla čistě pragmatická dohoda,“ míní Pospíšil.

Na vládu to vliv nemá. Chápu, že v jednotlivých regionech je situace různá
premiér Petr Fiala

Jeden z důvodů, proč Piráti a STAN shodili krajskou koalici, byl podle nich ten, že ODS a TOP 09 protlačily vlivného zákulisního člena Romana Jurečka do představenstva Klatovské nemocnice. Právě o Pospíšilovi se dříve psalo, že má k Jurečkovi blízko. To Pospíšil odmítl. „Jsou to pomluvy, pana Jurečka vidím jednou za rok na veřejných akcích. Naposledy jsme se náhodou potkali na pražském zastupitelstvu, kde jsem s ním mluvil asi deset minut. Je to člen ODS, žádný zločinec na útěku,“ řekl Právu.

Fiala: Na vládu to vliv nemá

Premiér a šéf ODS Petr Fiala byl smířlivější, co se týče možné roztržky ve vládní koalici. „Na vládu to vliv nemá. Chápu, že v jednotlivých regionech je situace různá,“ řekl Právu. Zastal se odvolané hejtmanky a exposlankyně ODS Ilony Mauritzové.

Piráti končí v koalici v Plzeňském kraji. Vadí jim „kmotr“ ODS i koncert Chinaski

Domácí

„Paní Mauritzová je velice úspěšnou a oblíbenou političkou. Už proto mě tato změna mrzí a její důvody mi připadají spíše zástupné. Na Plzeňsku zřejmě vyhrálo vymezování před komunálními volbami nad zájmy občanů,“ uvedl Fiala.

Bartoš: Místní se rozhodují sami

Šéf Pirátů Ivan Bartoš pro Právo reagoval slovy, že Piráti „fungují demokraticky, lokální sdružení tak rozhodují samostatně, protože nejlépe vnímají, co místní potřebují a co je trápí“.

Podle něj po vypovězení koaliční smlouvy 29. ledna „kvůli problematickým krokům lokálních zástupců ODS – jako třeba dosazení kontroverzní osoby Romana Jurečka do představenstva Klatovské nemocnice – nebyla ochota k nápravě“.

Reklama

Výběr článků

Načítám