Hlavní obsah

Zemětřesení v Plzeňském kraji, novým hejtmanem je pirát Špoták

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Hejtmanem Plzeňského kraje byl v pondělí po odvolání rady kraje zvolen stávající náměstek Rudolf Špoták (Piráti). Hlasovali pro něj Piráti, ANO, STAN i ČSSD. Nahradil Ilonu Mauritzovou (ODS).

Foto: Klára Mrázová, Právo

Novým hejtmanem Plzeňského kraje je Rudolf Špoták (Piráti)

Článek

Zastupitelé v pondělí odvolali celou devítičlennou radu. Návrh podalo opoziční ANO, nejsilnější klub se 16 zastupiteli včetně nezávislých. Pro odvolání hlasovalo 33 ze 44 přítomných zastupitelů. Proti byli jen zastupitelé ODS a TOP 09.

Piráti, kteří jsou spolu se STAN a dalšími dvěma stranami v dosavadní koalici, před dvěma týdny vypověděli koaliční smlouvu ODS, TOP 09 a STAN. Zdůvodnili to tím, že zástupci ODS a TOP 09 si v krajské radě „na sílu” prosadili kontroverzního krajského místopředsedu ODS Romana Jurečka do představenstva Klatovské nemocnice a nelíbí se jim ani kumulace funkcí dvou zastupitelů ODS. Pavel Karpíšek, náměstek hejtmanky a vyjednavač ODS, dnes při zahájení jednání zastupitelům řekl, že jsou pro ně všechny podmínky Pirátů přijatelné pro další koaliční spolupráci.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Šéf plzeňské ODS a ministr kultury Martin Baxa (vlevo) a odvolanou hejtmankou Ilonou Mauritzovou (ODS)

V kraji vládlo od předloňského listopadu uskupení STAN + Piráti a ODS + TOP 09. V zastupitelstvu mají 25 ze 45 mandátů, z toho Piráti i STAN po sedmi. ODS a TOP 09, které získaly 11 křesel, mají pět z devíti krajských radních včetně hejtmanky, STAN s Piráty mají v radě po dvou místech. ANO získalo ve volbách 12 mandátů, ale jeho klub má včetně nezávislých 16 členů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám