Hlavní obsah

TOP 09 a STAN opakují zásnuby v Praze

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před čtyřmi lety se v Praze začala celostátní koalice TOP 09 a Starostů a nezávislých (STAN) rozpadat, letos by volby do pražského magistrátu mohly předznamenat návrat ke starému spojenectví.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Článek

Podle informací Práva představitelé obou stran ve středu oznámí, že budou v Praze kandidovat společně. Dohodu musí v úterý ještě potvrdit pražská organizace STAN.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, o kterém se uvažuje jako o kandidátovi na primátora, nechtěl o čerstvě narozené koalici mluvit. „Obecně mohu říci, že jsem zastáncem větší spolupráce středopravicových stran, ale co oznámíme ve středu, nebudu komentovat,“ řekl Právu.

Sdílnější byl expředseda TOP 09 a pražský poslanec Karel Schwarzenberg. „Je to krok dopředu. Mně se Starostové vždycky líbili – a líbí se mi i to, že v Praze budeme kandidovat společně,“ řekl Právu.

My máme teprve na konci března primární volby. Až po nich může lídr kandidátky jednat o možné koalici
Jan Wolf, KDU-ČSL

Předseda STAN Petr Gazdík nechtěl nic prozradit. Pouze uvedl, že o možné koalici do komunálních voleb jednají nejen s TOP 09, ale i s lidovci ve vícero městech a obcích. TOP 09 se už např. dohodla s ODS a Stranou soukromníků, že utvoří společnou formaci v Ostravě. Pravostředové strany jednají i o podpoře senátních kandidátů.

Starostové a nezávislí vstoupili do celostátní politiky, když v roce 2009 podepsali s TOP 09 koaliční smlouvu a společně dvakrát kandidovali do Sněmovny, Senátu i europarlamentu. Spolupráce se ale začala drolit v roce 2014, kdy pražská TOP 09 odmítla společnou kandidátku s pražskými Starosty. Ti poté uspěli v trojkoalici se zelenými a KDU-ČSL.

Lidovci čekají

Právě lidovci by ještě mohli rozšířit koalici TOP 09 a STAN. Podle předsedy pražských lidovců Jana Wolfa je ale ještě na jednání brzo. „My máme teprve na konci března primární volby. Až po nich může lídr kandidátky jednat o možné koalici,“ řekl Právu Wolf. Dodal, že by preferoval vyjednávání s TOP 09 nebo ODS.

Občanští demokraté chtějí ale v Praze kandidovat samostatně. Zatím se neshodli, zda je povede bývalý primátor Bohuslav Svoboda, nebo první místopředsedkyně strany Alexandra Udženija.

Stejně tak se ještě nedomluvili ani pražští členové ANO. Podle informací Práva se pokoušejí najít náhradu za současnou primátorku Andreu Krnáčovou. Nabídku například odmítl poslanec za ANO Patrik Nacher.

Piráti naopak jasno mají. Jejich kandidátem na primátora je lékař Zdeněk Hřib. Jeho jméno vzešlo ze stranické ankety. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám