Hlavní obsah

Pirátským lídrem na pražského primátora je lékař Zdeněk Hřib

Pirátským lídrem a zároveň kandidátem na příštího primátora pro volby na pražský magistrát je lékař Zdeněk Hřib. Ve vnitrostranickém hlasování ho podpořilo 54 procent pražských členů, kterých je v hlavním městě 123. Jeho protikandidátem byl ve druhém kole Daniel Mazur.

Foto: Pirátská strana

Zdeněk Hřib

Článek

„Aktuální koalice vede město od desíti k pěti. To je něco, co bych chtěl určitě zlepšit, a myslím si, že k tomu mám předpoklady a know-how,” řekl Novinkám již dříve Zdeněk Hřib. Ten je zároveň i novým členem Správní rady VZP.

V Praze je podle něj nutné urgentně řešit problémy s drahým bydlením, vzděláním, obsazováním městských firem a především s dopravou.

„Tam spadá parkování nebo padající lávky, zavřené mosty, ale i dlouhodobě neřešené věci jako páteřní síť cyklostezek, prodloužení tramvajových linek nebo metro D,” představil své priority Hřib.

Hlasovalo se po internetu

O pozici lídra se mohli ucházet členové strany i registrovaní příznivci. Piráti o lídrovi hlasovali na internetovém fóru. V prvním kole se ověřovala přijatelnost kandidátů, kdy každý hlasující mohl dát hlas jakémukoli počtu kandidátů. Ti, kteří získali podporu nadpoloviční většiny, postoupili do druhého kola, ve kterém měl každý člen pouze jeden hlas.

Do komunálních voleb před čtyřmi lety vedl pražské Piráty Jakub Michálek, kterého loňské podzimní volby vynesly do Sněmovny. V roce 2014 Piráty ve volbách do pražského zastupitelstva podpořilo 5,31 procenta voličů. Piráti získali čtyři zastupitelské mandáty.

V loňských volbách do Poslanecké sněmovny Piráti v hlavním městě získali 17,6 procenta hlasů a skončili druzí za hnutím ANO se ziskem 20,35 procenta. V několika městských částech Piráti vyhráli. Bylo to na Praze 2, 5, 6 nebo v Praze 7. I s ohledem na tyto výsledky si Piráti věří na vítězství a chce „upirátit” křeslo primátora. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám