Hlavní obsah

Tisková konference z Úřadu vlády ke kauze Prymula

Novinky, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Úřadu vlády má od 11:00 probíhat tisková konference k aktuální kauze kolem ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), který navštívil restauraci, jež měla být zavřená. Novinky přinesou tiskovou konferenci živě.

TK premiéra Andreje Babiše k rezignaci Romana PrymulyVideo: ČTK

 
Článek

„Požádal jsem pana ministra o rezignaci, protože kdyby tak neudělal, tak ho odvolám. Faltýnka jsem požádal o rezignaci na pozici místopředsedy hnutí ANO. Velice mě to mrzí, omlouvám se všem. Naše vláda si nemůže dovolit ztratit důvěru,” oznámil premiér Andrej Babiš (ANO).

Podle něj je to „úplná katastrofa” a byl to pro něj šok. „Nechápu, když požadujeme od lidí, aby dodržovali pravidla, a komplikujeme život lidem tím, že jsme zavřeli restaurace, obchody, omezujeme lidi v pohybu, tak musíme jít příkladem. Taková chyba se nedá omluvit,” vysvětlil Babiš s tím, že vláda nemůže kázat vodu a pít víno.

Prymula a místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se setkali ve středu před půlnocí v luxusní restauraci na Vyšehradě, a to i přes veškerá vládní nařízení, která zakazují restauracím mít v této době otevřeno. Nedodrželi ani nařízení ohledně povinnosti nošení roušek. V pátek o tom informoval Blesk.

Následně se strhla vlna kritiky jak od opozice, tak i od koaličních ministrů z ČSSD. Svorně žádají Prymulovu rezignaci a považují jeho chování za „aroganci”.

Ministr v návaznosti na to řekl Respektu, že pokud si to veřejnost přeje, tak na post šéfa resortu zdravotnictví rezignuje.

Zas tolik jsem toho neprovedl, klidně rezignuji, prohlásil Prymula

Domácí

Kvůli vážné epidemiologické situaci vláda na mimořádném jednání rozhodla o tzv. lockdownu Česka. Stejně jako na jaře se tedy od čtvrtka zavřely až na výjimky všechny obchody a služby. Restaurace byly uzavřeny už minulou středu, smí vydávat jídlo jen přes okénka, a to do 20:00.

V posledních dnech denně přibývá mezi 10 a 15 tisíci novými případy, zvyšuje se rapidně také počet hospitalizovaných s těžkým průběhem.

Koaliční ČSSD chce Prymulovu hlavu

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám