Hlavní obsah

Koaliční ČSSD chce Prymulovu hlavu

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vicepremiér, ministr vnitra a šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček v pátek vyzval ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO) k rezignaci. Prymula by podle něj měl také vysvětlit, co dělal v restauraci, která musí být z jeho vlastního rozhodnutí zavřená. Ministr to uvedl na svém Facebooku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

„Ministr Prymula bohužel přišel tímto o veškerou důvěryhodnost jako hlavní tvář boje s pandemií. Jakkoliv je to složité, neboť je nezpochybnitelným odborníkem a hlavním autorem strategie proti covidu, nemůže podle mě pokračovat jako ministr zdravotnictví ČR,” napsal Hamáček na svůj Facebook.

Prymula přistižen v noci v restauraci a bez roušky

Domácí

Reagoval tak na páteční fotoreportáž Blesku, který zachytil Prymulu při středeční noční návštěvě restaurace, v době, kdy měla být podle vládních restrikcí zavřená.

Podle Hamáčka se pravidly musí řídit každý, bez ohledu na to, zda jde o ministra či řadového občana. Prymula i místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek by měli vysvětlit, co v restauraci dělali.

Je to neomluvitelné selhání. Pravidla platí pro všechny a zvláště pak pro ty, kteří je určují.

„Navíc ignorovat nošení roušky je absolutní výsměch občanům naší republiky, je to jednoznačně neomluvitelné selhání. Je nemožné, aby vládu a vládní koalici reprezentovali lidé, kteří nerespektují vládní nařízení. Je to pohrdání vůči tisícům lidí v první linii, kteří pracují v boji proti pandemii a zachraňují naše životy,” uvedl také.

Hamáček již o věci hovořil s premiérem Andrejem Babišem (ANO). „Panu premiérovi jsem řekl to samé. Z mého pohledu se to musí vyřešit rychle, protože bojujeme o důvěru lidí,” řekl následně Novinkám. „Nejsem schopen odhadnout, jestli a jak velký to bude mít vliv na případný nárůst nerespektování opatření, ale rozhodně to nepomáhá důvěryhodnosti vlády. Je to chyba,” dodal.

Reakci premiéra Novinky shánějí.

Do Prymuly se pustili i další ministři ČSSD

Za „neomluvitelné selhání” považuje schůzku Prymuly s Faltýnkem v uzavřené restauraci a bez roušek ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Je to neomluvitelné selhání. Pravidla platí pro všechny a zvláště pak pro ty, kteří je určují. Pan ministr přišel o veškerou důvěryhodnost,” napsala Novinkám Maláčová.

Svého vládního kolegu ostře zkritizoval také šéf zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). „Podobné porušování pravidel je naprosto nepřijatelné, pak těžko můžeme vyžadovat po veřejnosti, aby naše opatření dodržovali. Politici by měli jít příkladem za každých okolností a obzvlášť v takto těžké době, kdy epidemie dopadá na velké množství rodin, zaměstnanců a firem. Pana ministra si vážím jako odborníka, ale z tohoto by měl jednoznačně vyvodit důsledky. Vláda nyní musí zajistit, aby veřejnost neztratila důvěru v opatření, která mají pomoci čelit epidemii,” napsal Novinkám.

Šéf resortu kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) obvinil Prymulu z „papalášství v nejhorší možnou chvíli” a jeho počínání označil za „naprostou aroganci moci”. Novinkám následně řekl, že jde o „selhání, které se nedá omluvit ve chvíli, kdy bojujeme o důvěru veřejnosti“.

Reklama

Související témata:

Související články

Opozice Prymulovi: Okamžitě odstupte

Opoziční politici v pátek už od rána reagují na zprávu, že ministr zdravotnictví Roman Prymula navzdory vlastním nařízením navštívil ve středu pozdě večer...

Výběr článků

Načítám