Hlavní obsah

Tisková konference vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) ve středu projednávala navýšení platů ve veřejné sféře i případná další opatření proti šíření koronaviru. Tiskovou konferenci po jednání nabídneme živě, začít měla ve 13:30, ale nabrala zpoždění.

TK po jednání vlády Video: ČTK

 
Článek

Vláda projednávala například povinné testování zaměstnanců, kteří nemají třetí dávku očkování. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) již potvrdil, že vládě navrhne rozšíření očkování posilující dávkou pro lidi nad 18 let.

Jednat mohla i o změně délky karantény a izolace. Některé státy délku zkracují, v USA například až na pět dní. Souvisí to s tím, že lidé jsou nejvíce infekční po nakažení. S tím, jak je varianta omikron velmi nakažlivá, by v karanténách mohlo končit obrovské množství lidí najednou.

Válek: Mám tři varianty postupu ve školách. On-line výuku už ne

Domácí

Řešit by se mohla i změna testování ve školách. Děti by se po nákaze, která se objeví ve třídě, neposílaly do karantény, chodily by dál do školy a denně by se testovaly.

Platy plošně nevzrostou

Platy ve veřejné sféře měly podle návrhu minulé vlády vzrůst o 1400 korun, ministři nynějšího kabinetu už před jednáním odmítli, že by zvýšení bylo plošné. Ač ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) zachování plošného růstu podporoval, odmítavý postoj od počátku zaujímal šéf resortu financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Aktuální návrh představuje růst o 700 korun, případně o šest procent.

V souvislosti s tím je dále na programu zmrazení platů vrcholných politiků v letech 2022 až 2026, jež předložil jako poslanecký návrh předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Podle očekávání zaujme kabinet k předloze neutrální postoj, následně ho posoudí poslanci.

Testů pro školáky bude dost. 12 milionů sehnal ještě Plaga

Domácí

Boj s růstem cen energií

Vláda chce také představit soubor opatření na pomoc lidem postiženým výrazným růstem cen energií. Přislíbil to v úterý večer premiér Fiala na sociálních sítích. Ministr práce Jurečka uvedl, že vládní koalice pracuje na novelizaci zákona o státní sociální podpoře.

Nic nebude. Nová Sněmovna smetla ze stolu návrhy staré vlády

Domácí

Navazuje to na poslední jednání Sněmovny, kde vládní většina SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN odmítla projednat mimo jiné návrh ANO na plošné odpuštění DPH u energií s tím, že navrhne vlastní cílenou pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám