Hlavní obsah

Nic nebude. Nová Sněmovna smetla ze stolu návrhy staré vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci hnutí ANO chtěli na středeční mimořádné schůzi projednat novely k současné energetické krizi. Řešit chtěli i mimo jiné plošné snížení DPH u elektřiny a plynu na celý příští rok na nulu. Pětikoalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN návrh schůze ale nepodpořila, chce místo toho připravit „adresnou“ podporu lidí, kteří se ocitli kvůli cenám energií v nouzi.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vicepremiér a ministr dopravy a průmyslu v demisi Karel Havlíček na středečním jednání Sněmovny.

Článek

„I když se to nastupující vládě nelíbí a hází našim snahám klacky pod nohy, není pochyb, že úloha státu je být v energokrizi aktivní,“ uvedla končící šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO).

Zmínila, že prominula DPH do konce letošního roku. „Díky tomu ušetří průměrná domácnost jen za listopad a prosinec několik set korun,“ pronesla na plénu.

SPOLU a PirSTAN: Pomoc jen pro lidi v nouzi

A ve Sněmovně se kvůli předlohám rychle rozhořela diskuse.

Šéf lidovců a nastupující ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka zopakoval, že poslanci nastupující vládní většiny návrh programu nepodpoří. „Toto není řešení,“ prohlásil lidovec k plošnému odpouštění DPH.

Jurečka k Zemanovu ústupu: Nic hlubšího za tím není, ani výměna, ani dohoda

Domácí

Naopak je podle něj nutné, aby se připravila adresná podpora domácností, jež se kvůli vysokým cenám energií ocitly v tíživé finanční situaci.

Šéf poslanců STAN Jan Farský již na úterní tiskové konferenci avizoval, že nová vláda, která by měla nastoupit v pátek, se chystá příští týden schválit vlastní programy pomoci proti dopadům zdražování energií.

„V tomto týdnu už probíhají jednání s vedením úřadu práce, s vedením ministerstva, aby opatření byla skutečně adresná,“ řekl Farský. Podrobnosti neuvedl.

Schillerová pohořela. Poslanci smetli návrh na projednávání jejího rozpočtu

Domácí

Končící vláda chtěla plošně osvobodit dodání plynu a elektřiny od daně z přidané hodnoty na celý příští rok, běžně spadá do sazby 21 procent. Část výnosu z prodejů emisních povolenek má jít podle dalšího z návrhů na zmírnění sociálních dopadů vysokých cen energií. Poslední z předloh by umožnila kompenzovat domácnostem část regulované ceny elektřiny.

Proti schválení návrhu pořadu schůze bylo 84 ze 167 přítomných poslanců. Jednání se tak těsně neuskutečnilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám