Hlavní obsah

Tisková konference vlády

– Praha

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí jednal o návrhu ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO), aby se venku a uvnitř mohli nadále setkávat jen dva lidé. Brífink je naplánovaný na 16. hodinu, Novinky ho nabídnou živě.

TK po jednání vlády 12.4.2021Video: ČTK

 
Článek

Původně se mělo od pondělí moci setkávat venku až 20 lidí a uvnitř až deset, Arenberger chce ale mimořádné opatření svého předchůdce Jana Blatného zpřísnit.

Není ale zatím jasné, zda vláda může toto opatření přijmout. V neděli totiž skončil nouzový stav a od pondělí jsou opatření vyhlášena podle pandemického zákona. Na základě něho může vláda zavřít například ochody či restaurace, nemůže ale omezit pohyb. Proto je od pondělí možné cestovat mezi okresy a lidé mohou vycházet po 21. hodině.

Venku jen dva lidé, navrhne vládě Arenberger

Domácí

Ústavní právník Jan Winter v souvislosti s tím například pro Právo uvedl, že na základě tohoto zákona je možné omezit konání veřejných a soukromých akcí, kde dochází ke kumulaci osob, ale není to možné vztáhnout i na setkání více než dvou osob.

Opatření ve sportu 

Vláda bude jednat také o zmírnění opatření ve sportu. Umožnit by se mohlo sportovat venku 12 lidem, když budou trénovat po dvojicích s rozestupy a budou mít negativní test na covid-19.

Na nedělním večerním jednání se na tomto návrhu s premiérem Andrejem Babišem a ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem dohodli předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička, předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta a předseda Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl.

Školy řeší stížnosti rodičů. Vadí jim roušky i tyčinky

Domácí

Ministři by se také mohli vrátit k debatě o častějším testování ve firmách. Nastínit by také mohli, jak se budou do škol vracet další žáci. Od pondělí 12. dubna se učí v prezenční rotační výuce 1. stupeň základních škol. Studenti jsou pravidelně testováni, nosit musí roušky.

Reklama

Výběr článků

Načítám