Hlavní obsah

Školy řeší stížnosti rodičů. Vadí jim roušky i tyčinky

Právo, mip, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitelé některých základních škol museli v posledních dnech odpovídat na množství stížností a dotazů, kterými je před znovuotevřením zavalili rodiče.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Pracovníci základní školy Svážná v Brně připravovali v neděli školu na otevření. Podmínkou bude pravidelné testování na koronavirus.

Článek

Podle Libora Šmejdy, ředitele Základní školy Špičák v České Lípě, jedné z největších škol v Libereckém kraji, si rodiče nejčastěji stěžovali na povinnost nosit roušky a obávali se testovacích tyčinek.

„Někteří rodiče hrozili i žalobami. Jeden z otců našeho žáka mi například poslal dokument, v němž žádal, abych mu odpověděl, jaký druh testovacích tyčinek se bude používat, kdo je jejich výrobcem a jaké o něm máme informace, jakou má výrobce licenci, výpis z obchodního rejstříku, jestli mají tyčinky certifikát kvality, pro který typ testování jsou přesně určené, kdo ponese následky, když si dítě způsobí poškození nosu a podobně,“ popsal Právu Šmejda.

Přehledně: Jak se s otevřením škol mění nárok na ošetřovné

Domácí

Jiný z rodičů, otec dítěte z 5. třídy, zase po českolipské škole požadoval dokument o schválení testovacích sad ústavem pro kontrolu léčiv a kontakt na lékařku, která bude dvakrát týdně testy provádět. „Protože jak vím, tak testy může provádět pouze lékař, nikoliv cizí osoba, a nikoliv nezletilé děti,“ napřímo školu varoval rodič.

Chodily i výzvy

Podle Šmejdy přicházely vedle dotazů a stížností rodičů také výzvy různých asociací, aby ředitelé škol byli rozumní a děti netestovali a nenutili je nosit roušky, protože je to celé nesmysl. „Mohu si o tom všem myslet, co chci. Ale v tuto chvíli jsem de facto státní úředník, který musí vykonávat pokyny ministerstev zdravotnictví a školství podle metodického manuálu, který jsme dostali,“ řekl k tomu Šmejda.

Školáci v Libereckém kraji se budou testovat vždy dvakrát týdně, v pondělí a ve čtvrtek. Průběh testování se ale bude v jednotlivých školách lišit. Například právě na ZŠ Špičák se, navzdory obavám rodičů, budou děti testovat samy pod dozorem učitelů ve svých třídách.

Školy musí rodiče vpustit i bez testu

Věda a školy

Jiná českolipská škola, Základní škola Partyzánská, bude testování školáků provádět v učebnách, které předem určila jako testovací místnosti. Škola v době testování uzavře šatny a dětem je zpřístupní až po provedeném testování. Pozitivně testovaní školáci budou odvedeni do separační místnosti, kde budou muset počkat na rodiče.

Respirátory v předstihu

Také v Karlovarském kraji se školy připravily na obnovení výuky. U velkých škol se budou žáci střídat ve školách po týdnu. Samotestování tyčinkou na okraji nosu budou žáci provádět dvakrát týdně.

Hasiči rozvezli do obcí s rozšířenou působností přes sto tisíc antigenních testů, které si dále distribuovaly menší obce nebo přímo školy. „Již v předstihu dostaly školy pro všechny učitele respirátory a naposledy se rozvážely testy,“ uvedla pro Právo mluvčí na karlovarském magistrátu Helena Kyselá.

„Každá škola si pak samostatně připravila rozdělení tříd pro rotační výuku, takže například do Základní školy v Poštovní ulici jdou v pondělí do lavic žáci třetích a čtvrtých tříd. Ostatní pak půjdou pondělí následující, tedy první, druhé a páté třídy,“ popsala mluvčí s tím, že třeťáků a čtvrťáků je na škole v součtu méně, takže si chce škola na relativně menším vzorku dětí testování odzkoušet.

Reklama

Výběr článků

Načítám