Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Končící kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) se v pondělí sešel poprvé po volbách. Ministři řešili jmenování soudců. Zabývat se mohli ale i epidemiologickou situací, v Česku totiž dál roste takzvané incidenční číslo, které udává počet nově nakažených za týden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Brífink Novinky nabídly živě.

TK po jednání vlády 11.10.2021Video: ČTK

 
Článek

Kromě ANO tvoří vládu i sociální demokraté, ti ale ve volbách utrpěli debakl, a nebudou tak mít v nové Sněmovně ani jednoho zástupce.

Premiér Babiš po sobotním vyhlášení výsledků voleb zatím neřekl, zda bude chtít do ustanovení nového kabinetu pokračovat ve vládě s ČSSD, či koalici pár týdnů před očekávaným jmenováním nového kabinetu vypoví. Z telefonátu s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) podle Babiše vyznělo, že by Hamáček pochopil, pokud by Babiš sociální demokracii ve vládě nechtěl.

Volby vyhrálo SPOLU, ANO druhé. KSČM a ČSSD mimo Sněmovnu

Parlamentní volby

Ministerstvo práce, které vede ministryně za ČSSD Jana Maláčová, předložilo v pondělí na vládu například nařízení, podle kterého by se měla od listopadu upravit pravidla, na jaké výdaje v sociálních službách není možné poskytovat dotace.

Změnit chce i seznam povolání ve veřejném sektoru a státních službách či výpočet převáděného důchodového pojištění mezi systémy penzí ČR a EU, což se týká lidí pracujících v evropských institucích.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) chce navrhnout prezidentovi ke jmenování 50 nových soudců. Novým předsedou Krajského soudu v Brně by se pak měl stát místopředseda tohoto soudu Milan Čečotka.

Ministerstvo financí předložilo návrh na rekonstrukci administrativní budovy na pražském nábřeží Edvarda Beneše naproti Strakově akademii zhruba za miliardu korun.

ON-LINE: Přibylo 334 nově nakažených

Zahraniční

Výběr článků

Načítám