Hlavní obsah

Testy v pondělí dostala necelá čtvrtina sociálních zařízení, všude by měly být do týdne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do pondělní půlnoci se testy k plošnému testování klientů sociálních zařízení pro seniory podařilo společnosti Avenier rozvézt do 440 těchto ústavů. Celkem by měly být distribuovány do zhruba 2000 zařízení. Testování nařídila minulý týden vláda.

Foto: Rick Bowmer, ČTK/AP

Testování na koronavirus

Článek

„Od rána pokračujeme tak, abychom v rámci smluvních podmínek zajistili včasnou dodávku testů do všech zařízení,” řekl v úterý Martin Nesrsta z Avenieru, který má distribuci testů na starosti. Spuštění nařízeného testování v pobytových sociálních službách by se mělo stihnout do středy, do víkendu chyběla smlouva se zdravotními pojišťovnami.

Jak v pondělí uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) zpoždění nepředstavuje problém a za nedodržení termínu nehrozí sankce.

Blatný: Pojišťovny podepsaly smlouvy na testy pro seniory

Domácí

Dva miliony antigenních testů od firmy Abott společnost Avenier od pondělního rána rozvážela do svých distribučních center, která pokrývají celé území ČR.

„V průběhu dne se nám podařilo naskladnit požadované množství testů ve všech našich distribučních skladech. V odpoledních hodinách se naplno rozjela expedice a napříč celou ČR již byly realizovány dodávky do jednotlivých zařízení. Do pondělní půlnoci jsme testy dodali do 440 zařízení,” uvedl Nesrsta.

Za odmítnutí testů hrozí seniorům v domovech pokuta až tři miliony korun

Domácí

Nařízení o plošném testování, které má pomoci odhalit v domovech případnou koronavirovou nákazu a zabránit jejímu šíření, začalo platit minulou středu. První kolo testů by se mělo udělat do sedmi dnů, tedy do této středy. Vyšetření se pak má opakovat každých pět dnů. Nesrsta řekl, že distribuce testů by mohla být dokončena do pátku. Podle smlouvy s pojišťovnami mají být testy distribuovány nejpozději do 16. listopadu, tedy do týdne od jejího podpisu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám