Hlavní obsah

Blatný: Pojišťovny podepsaly smlouvy na testy pro seniory

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Zástupci zdravotních pojišťoven mi potvrdili, že byla se společností Avenier podepsána smlouva o objednávce, odběru a distribuci antigenních testů. Nikdo tak nemusí mít obavy, testy budou dodány, uvedl na Twitteru ministerstva zdravotnictví ministr Jan Blatný.

Foto: ČTK

Jan Blatný

Článek

Právě smlouva se zdravotními pojišťovnami chyběla k tomu, aby se mohlo s testováním začít. „Situace se prodlužuje, protože ani v nouzovém stavu nelze postupovat mimo právní rámec,” řekl v pátek Blatný. Ladilo se podle něj to, jak za peníze z veřejného zdravotního pojištění právně správně testy nakoupit. Dva miliony antigenních testů od firmy Abott byly připravené ve skladech. Společnost Avenier by je nyní měla v nejkratší době rozvést.

Nařízení o plošném testování v sociálních zařízeních platí v Česku od středy a testy u klientů i personálu se mají opakovat co pět dnů. Půjde asi o 80 000 až 100 000 klientů a zhruba stejný počet personálu. Testovat je mají zdravotníci zaměstnaní v těchto zařízeních nebo jejich nasmlouvaní praktičtí lékaři, někde ale upozorňují na to, že personálu nebude dostatek i kvůli jeho nákaze.

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) je nákaza ve více než dvou stovkách takových zařízeních. Ke konci října byl potvrzen koronavirus u 4763 pracovníků a klientů uvedených domovů, v září to bylo zhruba u čtvrtiny. Senioři mají při nákaze asi třicetiprocentní riziko, že budou potřebovat péči v nemocnici, mladší lidé asi čtyři procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám