Hlavní obsah

Novou hlavní hygieničkou bude Svrčinová

Aktualizováno

Novou hlavní českou hygieničkou se stane dosavadní ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová. Od poloviny března nahradí ve funkci Jarmilu Rážovou. České televizi to řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová

Článek

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po středečním jednání vlády uvedl, že uvažuje o výměně dosavadní hlavní hygieničky Jarmily Rážové. Sedmapadesátiletá Svrčinová se s ním následně ve čtvrtek dopoledne setkala, výsledek schůzky ale nechtěla komentovat.

„Byla jsem oslovena panem ministrem, setkali jsme se spolu. Ale výsledek té naší domluvy bych nechala na panu ministrovi, aby ho zveřejnil on,” řekla ve čtvrtek Svrčinová.

Blatný uvažuje o výměně hlavní hygieničky Rážové. Už mluvil se Svrčinovou

Domácí

Dodala, že o místo hlavní hygieničky se ucházela už v minulosti. Kvůli novému služebnímu zákonu jí ale nebyla jako dostatečná kvalifikace uznána předchozí práce pro Evropskou komisi, kde dělala audity pro kontrolní systémy bezpečnosti potravin.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli v CNN Prima News uvedl, že Blatný nemá v okolí dost dobrých úředníků. Na ministerstvu je podle premiéra řada lidí, kteří jsou nekompetentní, Blatný by měl ministerstvo posílit. „Kde je hlavní hygienička?” řekl mimo jiné Babiš.

Hlavní hygienička je zároveň náměstkyní ministra zdravotnictví. Rážovou do funkce jmenovala vláda koncem loňského června. Funkcí byla už předtím pověřena po březnovém odvolání Evy Gottvaldové, která podle kabinetu svou práci v počínající epidemii nezvládla.

Vláda vyhlásila pracovní povinnost pro zdravotníky z ambulancí

Domácí

Hygienici jsou v době epidemie koronaviru zásadní složkou. Krajské hygienické stanice mají na starosti místní opatření, jejich pracovníci vedou s nakaženými rozhovory a v takzvaném epidemiologickém šetření dohledávají jejich kontakty a místo nákazy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám