Hlavní obsah

Blatný uvažuje o výměně hlavní hygieničky Rážové. Už mluvil se Svrčinovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu uvedl, že uvažuje o výměně hlavní hygieničky Jarmily Rážové. Vystřídat by ji mohla ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová. S informací přišel Zdravotnický deník. Hlavní hygieničku jmenuje vláda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová

Článek

„Je pravda, že s oběma kolegyněmi jsem dnes hovořil a uvažujeme o této změně,“ sdělil po jednání kabinetu ministr Blatný.

Do karantény musí i očkovaní, tvrdí hlavní hygienička. Babiš do ní nešel

Domácí

Zdravotnický deník dříve uvedl, že důvodem k výměně je nespokojenost premiéra Andreje Babiše (ANO) s prací vysokých úředníků ministerstva zdravotnictví v době sílící epidemie koronaviru. Babiš uvedl, že ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nemá v okolí dost dobrých úředníků a Blatný by měl ministerstvo posílit.

„Kde je hlavní hygienička?“ ptal se mimo jiné Babiš.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová

Druhá výměna? 

Byla by to již druhá výměna ve funkci hlavní hygieničky. Rážovou do funkce jmenovala vláda koncem loňského června. Funkcí byla už před tím pověřena po březnovém odvolání Evy Gottvaldové, která podle kabinetu svou práci v počínající epidemii nezvládla.

Do karantény musí i očkovaní, tvrdí hlavní hygienička. Babiš do ní nešel

Domácí

Svrčinová je podle Zdravotnického deníku odbornicí na hygienu výživy a bezpečnost potravin, vedle řízení krajské hygieny působí také na lékařské fakultě v Ostravě. Do června roku 2015 pracovala pro Evropskou komisi.

Svrčinovou pak loni v červenci vyzval tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), aby zvážila setrvání ve funkci kvůli podle něj nezvládnuté komunikaci o zpřísnění protiepidemických opatření v Moravskoslezském kraji. "Pan ministr mě vyzvat může, tak ať mě odvolá," reagovala tehdy Svrčinová.

Reklama

Výběr článků

Načítám