Hlavní obsah

Stav nouze: pomohou vládě lidovci?

Právo, dan, rsk

Menšinový kabinet ANO a soc. dem. chce podle premiéra Andreje Babiše (ANO) Sněmovnu požádat o prodloužení nouzového stavu 22. prosince. Opozice včetně KSČM, která vládu toleruje, však s dalším prodloužením váhá. Komunisty by ale mohla při hlasování zastoupit KDU-ČSL, jak v úterý naznačil šéf strany Marian Jurečka. Lidovci jsou přitom součástí předvolební trojkoalice, v níž ODS a TOP 09 s prodloužením stavu nouze nesouhlasí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka (uprostřed)

Článek

Nouzový stav poslanci na návrh komunistů naposledy prodloužili jen do 23. prosince, přičemž vláda o něj žádala až do 11. ledna. Jak v pondělí řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), režim ve 4. a 5. stupni PES nelze bez nouzového stavu zvládnout.

Nový PES je i druhý den jen kousek od třetího stupně

Koronavirus

Fiala: Vláda by to měla zdůvodnit

Jurečka v úterý Právu řekl, že lidovci počkají s rozhodnutím, zda pro prodloužení zvednou ruku, do příštího týdne. „Stanovisko klubu bude po­dle aktuální epidemiologické situace. Pokud bude PES na čtyřce, tak je logické, že tu musí být stav nouze a musí být prodloužen,“ podotkl pro Právo šéf lidovců.

Lyžařské vleky musí zůstat ve stavu nouze vypnuté

Ekonomika

Ostatní opoziční strany nejsou prodlužování příliš nakloněny. Předseda ODS Petr Fiala zatím nevidí důvod, proč by měli vládě pomáhat. „Vláda by musela zdůvodnit, proč ten nouzový stav potřebuje, a to se nestalo,“ řekl Právu.

Podle Fialy není dobré, že si vláda zvyká na to, že je v nouzovém stavu rozhodování jednodušší. „To je pro vládu pouze pohodlné, ale měla by se k tomu postavit odpovědně,“ poznamenal.

Odmítavě se k vládní žádosti postavila i šéfka TOP 09 Markéta Adamová Pekarová. Předseda SPD Tomia Okamura je naopak zásadně proti prodlužování.

„Nepodpoříme to, protože už od jara říkáme, že situaci lze řešit novelou zákona o ochraně veřejného zdraví a poté situaci řešit vládními opatřeními na základě této novely v ohniscích nákazy a mezi ohroženými skupinami,“ řekl v úterý Právu Okamura.

Šmarda (ČSSD): Stav nouze by mohl být až do léta

Domácí

Podobně v pondělí hovořil i šéf komunistů Vojtěch Filip. „Nevím, jaké by pro nouzový stav vláda měla důvody, většinu opatření může udělat v rámci zákona o veřejném zdraví. Vzhledem k tomu, že odvolala praxe studentů, tak má asi dobrovolníků v nemocnicích dost. V každém případě si ale kabinet musí říct, jestli chce nouzový stav prodloužit, nebo ne,“ uvedl Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám