Hlavní obsah

Šmarda (ČSSD): Stav nouze by mohl být až do léta

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nouzový stav by v ČR mohl trvat až do léta. Uvedl to v pořadu Partie na CNN Prima News místopředseda ČSSD Michal Šmarda. Stav nouze trvá zatím do 12.prosince, těsně před jeho koncem bude vláda Andreje Babiše žádat Sněmovnu o prodloužení. Premiér už před několika dny uvedl, že bude žádat o prodloužení o měsíc, tedy do 12.ledna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Šmarda (ČSSD)

Článek

„Já bych si to nepřál, ale nemůžeme vyloučit, že by stav nouze mohl být až do léta. Dnes kritizujeme že se opatření v létě velmi rozvolnila. Ale aby se tak nerozvolnila, museli bychom být v nouzovém stavu,“ řekl Šmarda. „Stav nouze by měl trvat, dokud nouze je,“ doplnil.

Poslanec KSČM Jiří Dolejš kontroval, že hlavní problém v létě nebylo rozvolnění jako takové. „Problém byl, že na data, která byla k dispozici, vláda nereagovala včas,“ řekl. Komunisté se podle něj teprve rozhodnou, zdali pro další prodloužení stavu nouze zvednou ruku.

První místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek připustil, že nouzový stav bude ještě potřeba. Lidovci podle něj preferují prodloužit jej na kratší údobí, třeba na 14 dní. „Chceme, aby vláda přišla do Sněmovny a řekla, zda je nouzový stav potřeba a jak jej využila při pomoci firmám a lidem,“ řekl.

Havlíček: Nouzový stav chceme do konce roku

Domácí

Pro piráty je zásadní podmínka, aby vláda vyřešila diskriminaci malých podniků vůči velkým řetězcům. Podle místopředsedy strany Mikuláše Ferjenčíka by jednou z možností bylo, aby vláda nechala například i ve čtvrtém stupni rizika otevřené malé obchody. „Nechceme vládě dávat nůž na krk, ale je to jedno z řešení. Není možné dále akceptovat, aby někteří mohli prodávat to samé zboží, a jiní nemohli,“ uvedl Ferjenčík.

Vláda podle něj nevyřešila situaci lidí, na které opatření likvidačním způsobem dopadají, a ti potom nedodržují protiepidemická opatření. „Proto se tak málo testuje. Fabriky se bojí, že když se u nich ukáže nákaza, tak zavřou výrobu a ztráty jim nikdo neuhradí. Náklady nesou konkrétní sektory, extrémní je to v pohostinství. Zoufalí lidé se pak začnou přesvědčovat, že se nic neděje,“ řekl Ferjenčík. Vláda by podle něj měla podniky pozitivně motivovat, ne jim jen vyhrožovat policií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám