Hlavní obsah

Lyžařské vleky musí zůstat ve stavu nouze vypnuté

Právo, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv nastala meteorologická zima, mrzne a skiareály rychle zasněžují sjezdovky, lyžařské vleky se z rozhodnutí vlády nesmějí rozjet, dokud je nouzový stav. A ten má platit přinejmenším do poloviny měsíce. Provozovatelům vleků se zákaz nelíbí.

Foto: Petr Marek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Těšil jsem se, že vyrazím na Monínec, kde už by díky umělému zasněžování mohli otevírat. Jezdíme tam na večerní lyžování, je to od nás hodinu autem,“ řekl Právu Tomáš z Prahy.

Nebudete nám říkat, co máme dělat. Rakousko odmítlo uzavřít lyžařské areály

Koronavirus

Jenomže i na Monínci musí vleky stát. Vláda sice s přechodem do 3. stupně PES ve čtvrtek uvolnila pravidla, avšak z hygienických důvodů zakázala užití lyžařských vleků a lanových drah.

Nemilé překvapení

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí po jednání vlády ujistil, že resort průmyslu a obchodu podmínky brzy upřesní. K tomu jej v úterý vyzvala Asociace horských středisek, jejíž členové se bouří a požadují, aby byl provoz po 12. prosinci umožněn, případně i o dva dny dříve.

„Usnesení vlády nás nepříjemně překvapilo. Podle dosavadních vyjádření jsme měli tento týden dokončit pravidla pro lyžařské areály do tabulky PES a v souvislosti s přechodem do stupně 3 pomalu zahájit provoz stejně jako ostatní. Z naší strany zákaz považujeme za politické rozhodnutí, které je ale neodůvodněné a neadekvátní,“ prohlásil ředitel asociace Libor Knot.

Nechte sjezdovky přes Vánoce zavřené, žádá Německo ostatní evropské země

Cestování

Blatný řekl, že by se pravidla měla sladit se systémem, jež chystají okolní země. Skiareály hodlá přes vánoční svátky nechat zavřené Německo, Francie a Itálie. Rakousko to odmítlo.

Podle Knota by Česká republika na ostatní státy hledět neměla. „Česko nejsou Alpy, podmínky jsou u nás specifické, například podíl zahraničních návštěvníků bude u nás naprosto minimální. Desítky tisíc zaměstnanců v horských regionech jsou nyní brány jako rukojmí pro politická rozhodnutí a to je podle nás nepřijatelné,“ poukázal Knot.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám