Hlavní obsah

STAN by vládě pomohl s rozpočtem

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud komunisté nepodpoří návrh rozpočtu na příští rok, bude mít vláda vážný problém sehnat dostatek hlasů jinde. Pomoc by mohla přijít od poslanců STAN – ti ve středu oznámili, že chtějí být státotvorní a za určitých podmínek by mohli pro rozpočet s obřím deficitem 320 miliard hlasovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda STAN Vít Rakušan ve Sněmovně

Článek

Ani to by ale menšinové vládě ANO a ČSSD s 92 hlasy nestačilo, Starostové mají pouze šest zákonodárců a vláda potřebuje při plném obsazení Sněmovny 101 hlasů.

Komunisté, kteří mají 15 hlasů, zatím odmítají rozpočet podpořit, pokud vláda neseškrtá armádní výdaje z 85 miliard o deset miliard.

Komunisté u Babiše opět nepochodili se změnou rozpočtu

Domácí

Podle STAN by bylo rozpočtové provizorium v současné situaci nejhorší varianta.

„Pokud se vláda nebude chtít nechat vydírat komunisty a tvrdohlavě trvat na současných parametrech návrhu, ví, kde nás najde,“ řekl předseda STAN Vít Rakušan. Dodal, že budou chtít při vyjednávání dosáhnout zvýšení investic a snížení mandatorních výdajů.

Opozice: S vládou zúčtujeme později

Domácí

Starostové v posledních týdnech, kdy se jim podařilo uspět v krajských a senátních volbách, změnili vůči vládě rétoriku. Když např. minulý týden ODS navrhla hlasovat o nedůvěře vládě, Rakušan ji zpražil, že na to není vhodná doba.

Souvisí to zřejmě i s tím, že STAN se chystá vytvořit koalici před sněmovními volbami s Piráty, ale ODS si namlouvá TOP 09 a lidovce.

Co se děje, je neskutečné. ODS vyzvala vládu, aby požádala o důvěru

Domácí

Piráti jsou ochotní s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) jednat, ale moc šancí jí nedávají. „Debatovali jsme o tom v klubu a atmosféra nebyla vůči vládě vůbec vstřícná. Vyhodnotíme si nejdříve, co by znamenalo rozpočtové provizorium,“ řekl Právu místopředseda rozpočtového výboru za piráty Mikuláš Ferjenčík.

Spor stran o peníze pro armádu

Další opoziční strany o pomoci vládě neuvažují. „Nenecháme se od komunistů vydírat, ten rozpočet je tragicky špatný,“ řekl Právu šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj by se ČR měla inspirovat v Německu, které sice také počítá příští rok s vysokým schodkem, ale brzy se chce vrátit k vyrovnanému rozpočtu. „Česká vláda neukázala sebemenší ochotu ke konsolidaci rozpočtu, to je cesta k rozvratu, a za tuto cestu TOP 09 v žádném případě odpovědnost nepřevezme,“ dodal Kalousek.

Vláda schválila rozpočet na rok 2021 se schodkem 320 miliard

Domácí

Podobně mluví i lidovci. „Rozpočet není dobře promyšlený a výpadek daní je doslova zoufalství. Je tam spousta špatných věcí a jen kvůli kapitole ministerstva obrany nevidím prostor, proč to podporovat,“ řekl Právu šéf Marian Jurečka.

Seškrtání armádního rozpočtu se nelíbí předsedkyni výboru pro obranu Janě Černochové (ODS). „Budeme bojovat o to, aby se peníze pro armádu nesnižovaly, ale podpořit rozpočet s takovým deficitem, to by musela být naprosto výjimečná situace,“ sdělila Právu. „Nakonec to komunisté podpoří a jako vždy to za něco vyhandlují,“ podotkla.

Nejsme „vyžírkou v NATO“, brání se vojáci škrtům KSČM

Domácí

Předseda klubu SPD Radim Fiala Právu řekl, že vláda ani nemá snahu v čemkoliv šetřit. „Kritizujeme například nákup zbraní za 80 miliard. To je v dnešní době pomoc cizím ekonomikám, nikoliv ekonomice ČR,“ sdělil.

Výběr článků

Načítám