Hlavní obsah

Nejsme „vyžírkou v NATO“, brání se vojáci škrtům KSČM

Právo, dan

Náčelník generálního štábu Aleš Opata a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) bijí na poplach. Podle nich seškrtání armádního rozpočtu, jak to chce KSČM, povede k ohrožení bezpečnosti země.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Náčelník Generálního štábu Armády ČR Aleš Opata

Článek

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ale požadavek komunistů přesunout 10 miliard korun z rozpočtu obrany do vládní rozpočtové rezervy přímo neodmítla, chce o něm ale jednat. Argumentuje, že bez hlasů komunistů menšinová vláda ANO a ČSSD nemá šanci rozpočet prosadit.

Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček na dotaz Práva, zda je pro něj požadavek komunistů přijatelný, odpověděl jasně: „Ne.“ Opata napsal, že situaci sleduje s velkými obavami.

„Armáda splní úkoly, ale hned se stane obětí škrtů,“ napsal Opata. Vojáci se podle něj k politice nikdy nevyjadřují, takže jejich frustrace není slyšet. „Poslední pokus sebrat armádě deset miliard je ale přímý útok na bezpečnost země,“ dodal generál.

Metnar: Jdeme na krev

Připomněl, že armáda své úkoly plní a pomáhá i při pandemii, ale bez modernizace se neobejde. Dodal také, že musí plnit povinnosti v Alianci, která Česko v případě ohrožení ochrání. „Je to levnější než být sám. Bez modernizace budeme působit jako černý pasažér a trapný vyžírka,“ podotkl generál.

Čísla jsou katastrofální, nemáme čas, říká Babiš. Armáda v Letňanech postaví 500 lůžek

Koronavirus

Také ministr Metnar nechce o škrtání ani slyšet. „Povodně, volby, covid. Na vojáky je vždy spolehnutí. Ale když jde o škrtání peněz, jako první se mluví právě o armádě. Jenže my už teď jdeme z hlediska rozpočtu na krev,“ uvedl včera Metnar.

Předsedkyně rozpočtového výboru Sněmovny Miloslava Vostrá (KSČM) řekla ve čtvrtek ČT, že chtějí deset miliard z armády převést do rezervy a použít je v souvislosti s epidemií. „Než věnovat finanční prostředky do děl, když to řeknu velmi lidově a stručně, tak pro nás je spíš zásadní, aby tyto prostředky byly věnovány na rezervu na další boj s covidem,“ řekla Vostrá.

Schillerová upozornila, že pro ni je prioritou zařídit podporu rozpočtu. „Vždycky zaplatíte nějakou politickou daň. Já opakuji, že nejhorší by bylo, kdybychom nesehnali podporu pro rozpočet v této těžké době,“ řekla ČT Schillerová.

Virus pomáhá armádě, zájem rekrutů je dvojnásobný

Koronavirus

Ministerstvo obrany na letošek dostalo 75,5 miliardy, kvůli krizi souhlasilo s vrácením 2,9 miliardy do státní kasy. V příštím roce by podle návrhu ministerstva financí mělo hospodařit s 85,4 miliardy.

Výdaje by tak měly přesáhnout 1,4 procenta HDP, což vládní koalice slíbila ve vládním prohlášení. HDP ale kvůli krizi klesl.

Výběr článků

Načítám