Hlavní obsah

Sociologové: S teplem klesne chuť dodržovat opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čím déle platí opatření proti koronaviru, tím spíše klesá chuť lidí je dodržovat. Zhoršovat se to pak dál může s přicházejícím jarem i rostoucím počtem naočkovaných a nakažených, řekli Novinkám oslovení sociologové.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Celkově více dodržují opatření lidé, kteří se bojí o svoje zdraví nebo znají někoho, kdo na nemoc zemřel. Pravidla podporují také více ti, kteří si uvědomují, jak je situace vážná,” uvedl sociolog Daniel Prokop.

Rouška na ulici, i když je tam člověk sám. Blatný nechce výjimky

Domácí

„Ale i lidé, kteří opatření ideově podporují, tak pro sebe činí výjimky. Pro spoustu lidí jsou nepřehledná. Neví, co přesně platí, a nemohou tak pravidla dodržovat,” sdělil Novinkám sociolog a člen poradní skupiny při ministerstvu zdravotnictví Martin Buchtík.

Striktně se proti opatřením podle něj staví 10 procent dospělých lidí. „To je asi 850 tisíc, a to je hodně. Každý měsíc navíc přibude dalších sto tisíc, kteří z nějakých důvodů říkají, že to nemá cenu,” dodal.

Plaga: Důvodem pro návrat žáků do škol nemá být práce rodičů

Domácí

Podpora opatření ještě klesne 

Opatření bude podle něj zřejmě dodržovat stále méně Čechů. „Bude hezčí počasí, lidi budou chtít méně sedět doma,” řekl Buchtík.

Vliv na to může mít i to, že skokově narostl počet lidí, kteří nemoc prodělali, a mají tak protilátky. „Jejich ochota dodržovat opatření se také snižuje,” řekl Buchtík. A přibývat budou i naočkování.

Kontroly dodržování opatření na pražském hlavním nádraží. Padly i několikatisícové pokuty

Domácí

Tím se může skupina lidí, kteří nemají chuť dodržovat pravidla, zvětšit. „Pak budeme mít například 10 procent lidí, kteří jsou naočkovaní, 10 procent lidí, kteří to bojkotují, a 15 procent lidí, kteří to prodělali. Tím se dostaneme do situace, kdy třetina lidí nemá důvod opatření dodržovat. A začne se to rozpadat,” nastínil Buchtík.

Na lidech to nechat nejde

Aby lidé opatření dodržovali, měla by být podle Prokopa co nejúplnější, aby byl vidět jejich efekt. „Pokud děláme lockdown, musí se omezit i rizikové styky na pracovištích. Musí se vyžadovat home office, pravidelnější testování a uzavírání rizikových provozů. Takový lockdown jsme zatím nikdy neudělali. Ta epidemie potom tolik nebrzdí a lidé ztrácejí trpělivost s opatřeními, které je omezují ve volném čase a styku s rodinou,” řekl. Propaguje také, aby PCR testy byly zdarma.

Za sportem a do přírody budou moci lidé po celém okrese

Domácí

K většímu dodržování opatření by podle něj vedlo také posílení kompenzací pro postižené podnikatele a vláda by měla také pravidelně a opakovaně vysvětlovat smysl restrikcí.

Lidem by pomohl i plán na rozvolnění. „Měl by ale obsahovat konkrétní kritéria, aby lidé věděli, na co cílíme a za jak dlouho se tam můžeme za současné situace dostat ” vysvětlil sociolog.

Prouza: Ministři by neměli vyhrožovat, kompenzační bonus může fungovat i bez nouzového stavu

Ekonomika

Na dobrovolnosti to podle Buchtíka už nechat nejde. „Stát si před rokem vybral cestu příkazů a zákazů. Takže doporučení už nebudou fungovat. Když na někoho křičíte, tak poté, co na něho začnete mluvit normálně, vás špatně uslyší,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám