Hlavní obsah

Kontroly dodržování opatření na pražském hlavním nádraží. Padly i několikatisícové pokuty

Novinky, ČTK, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Policisté kontrolují dodržování vládních nařízení pro cestování mezi okresy i na vlakových nádražích. Na tom největším v zemi, pražském hlavním nádraží, probíhají kontroly namátkově. Podle mluvčího pražských policistů Jana Rybanského většina lidí pravidla dodržuje a pokuty policisté udělují výjimečně. Dodal, že za neděli zde padly dvě několikatisícové pokuty.

Policisté kontrolují dodržování opatření i na pražském Hlavním nádražíVideo: Novinky

 
Článek

„Policisté namátkové kontroly provádějí jak na nástupištích hlavního nádraží, tak také v hale a i ve vagonech vlaku,“ uvedl Rybanský. Kromě toho, zda lidé dodržují pravidla pro cestování mezi okresy, policisté také kontrolují, zda mají nasazené správné ochranné pomůcky, tedy respirátor nebo nanoroušku s filtrační účinností nejméně 94 procent.

Podle mluvčího jsou lidé po týdnu opatření ve většině případů již připraveni a porušení vládních nařízení policisté zaznamenávají spíše výjimečně. „V neděli policisté na hlavním nádraží uložili dvě pokuty z důvodu porušení pravidel pro cestování mezi okresy. V jednom případě to bylo pět tisíc korun, které občan zaplatil na místě, a ve druhém případě to bylo složenkou, kdy pokutu zaplatí do 14 dní,“ dodal mluvčí.

Na bleší trhy v Praze mířilo 170 aut. Policie je otočila

Krimi

Od prvního března je možné hranici okresů překročit jen kvůli cestě do práce, k lékaři, na úřad či pro zajištění nezbytných potřeb příbuzných. Lidé se při kontrolách mají prokazovat potvrzením od zaměstnavatele či čestným prohlášením.

Blatný: Rozvolníme při 3000 hospitalizovaných, ale můžeme i zpřísňovat

Domácí

Policie za první březnový týden provedla přes 700 tisíc kontrol a zaznamenala přes pět tisíc přestupků proti krizovým opatřením zavedeným vládou. Současné omezení pro cestování mezi okresy platí do 21. března, zatím není jasné, zda vláda nařízení prodlouží.

Reklama

Výběr článků

Načítám