Hlavní obsah

Slibované linky na roušky zatím z Tchaj-wanu nedorazily. Nepodepsala se ani smlouva

Novinky, Jan Menšík

Výrobní linky na roušky, které jako poděkování za návštěvu Tchaj-wanu předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) má Česku darovat tamní firma, stále nedorazily. Kdy se tak přesně stane, není jasné, protože stále není podepsaná darovací smlouva a stát neví, jak dar přijmout.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto. Výrobní linka v továrně na ochranné roušky v čínské provincii Ťiang-su.

Článek

Podle původních předpokladů měly být darované linky od tchajwanské společnosti Autoland Technology dovezeny do České republiky v říjnu a zprovozněny o měsíc později. S ohledem na současný vývoj je ale téměř jisté, že tento plán nevyjde.

Tchajwanská firma potvrdila, že Česku daruje pět linek na výrobu roušek

Domácí

„Rozhodně není ticho po pěšině, probíhají jednání. Jsme ale stále ve fázi příslibu. Iniciativně se snažíme zjišťovat specifikaci linek a věci kolem toho, aby mohla být mezi státy podepsána smlouva,” sdělil Novinkám senátor a předseda senátního výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Lumír Kantor (KDU-ČSL), který se věcí zabývá.

Společně s ním se na vyjednávání výrazně podílí ministerstvo průmyslu a obchodu, které od tchaj-wanské strany zjišťuje potřebné informace o linkách, jejich umístění, provozu, proškolení pracovníků či požadavcích firmy vůči Česku.

Podle Kantora bezprecedentní situace

Pětici plně automatických 3D linek na výrobu roušek a respirátorů N95, tedy třídy FFP2, má Česku jako přátelské gesto za zářijovou cestu šéfa Senátu na Tchaj-wan darovat tamní průmyslová společnost Autoland Technology. Podle jejího ředitele Kuo Li-lina by linky měly zajistit ochranu pro zhruba 120 tisíc zdravotníků.

Kantor zároveň dodal, že by on osobně byl rád, aby se vše stihlo do konce letošního roku, nicméně reálnější je podle něj termín v prvním čtvrtletí příštího roku.

Potenciál je obrovský, hodnotili Vystrčil a spol. cestu na Tchaj-wan

Domácí

Je to podle něj „bezprecedentní záležitost”, což situaci brzdí. Stát totiž neví, jak s takovým darem patřičně naložit. „Je tedy potřeba postupovat opatrně, abychom neudělali ostudu. Potřebujeme to zadministrovat jako státní dar státu a potřebujeme to udělat tak, abychom následně nikoho neznevýhodnili, nebo naopak nezvýhodnili,” vysvětlil senátor.

Skončí dřív epidemie koronaviru?

V praxi bude tedy následný postup vypadat tak, že stát linky převezme a následně vypíše výběrové řízení na jejich provoz. Společnost, která tendr vyhraje, bude linky provozovat a dodávat státu ochranné pomůcky.

S ohledem na současný vývoj a očekávané byrokratické kolečko by se mohlo stát, že výrobní linky se v některé z tuzemských hal rozjedou až v době, kdy již budeme mít vakcínu proti covidu a epidemii začneme porážet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám