Hlavní obsah

Škola z Hrušek se přestěhuje do tvrdonického azylu

Tvrdonice

Do azylu ve Tvrdonicích míří pedagogové školy v Hruškách na Břeclavsku. Nedaleká vesnice na Podluží přichystala budovu staré školy, kde se dočasně budou učit děti z Hrušek, jejichž školu i školku zničilo tornádo.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Učitelka Barbora Čermáková se chystá ve vyklizené třídě na stěhování školy poškozené tornádem.

Článek

„Mateřinka míří do Lanžhota, nám pomohli Tvrdoničtí, když nám půjčili prostory staré školy,“ uvedla ředitelka hrušecké školy Svatava Bradávková. Kantoři si už několik dnů balili všechny potřebné věci. Na středu svolali brigádu, požádali rodiče dětí, jestli by pomohli se stěhováním lavic a vybavení do zapůjčených prostor.

Dvě třídy předškoláků najdou střechu nad hlavou v mateřské škole v Lanžhotě. Školáci z hrušecké školy pro první až pátý ročník budou dojíždět do Tvrdonic. Do staré školy v centru Tvrdonic se výuka vrací po letech. Místní děti totiž využívají společný komplex s Kosticemi.

Biblická katastrofa, zoufá si plameny sežehnuté Řecko

Evropa

„My jsme teď ve staré škole měli prostory pro různé spolky, hasiči tam měli klubovnu. Museli jsme všechny požádat, aby se vystěhovali, protože je to nutné pro výuku. Všichni to pochopili,“ uvedl starosta Tvrdonic Zdeněk Tesařík (KSČM).

„Ve Tvrdonicích se o nás postarali, starou školu vymalovali, snažili se, aby prostředí bylo odpovídající. Ale stejně budeme raději, až se vrátíme zpátky do Hrušek. Nebo ještě lépe, nejlepší by bylo, kdybychom se vůbec stěhovat nemuseli,“ řekla učitelka Barbora Čermáková.

Hrušky z dronu 25.6.2021Video: čtenář novinek

Hostitelská obec pro děti ze školy poškozené tornádem zajistila i další úpravy své budovy, posílila internet i rozvody elektřiny.

Němci v záplavami zpustošených místech zuří

Evropa

Informační panel před školou v Hruškách uvádí konec prací 20. října letošního roku. Je ale ze začátku července a rozsah nutných oprav se rozrostl. Předpoklad návratu do školy v Hruškách je v pololetí, v optimistickém případě do Vánoc.

„Chceme zpět co nejdříve. Teď ale máme jiné starosti. Řešíme stěhování, dojíždění a různé provozní věci. Obec zřizuje kyvadlovou dopravu, ať můžeme děti odvézt do Lanžhota do školky i do Tvrdonic do školy. Bude nutné nastavit dojíždění a rozvrh,“ řekla ředitelka.

Školka to při tornádu schytala nejvíc

Kromě starostí s provozem v exilu se musí vypořádat i s úkoly plynoucími z covidových opatření. První hned při zahájení školního roku.

Sardinie v plamenech. Požár už vyhnal z domovů přes 1500 lidí

Zahraniční

„Zvažovali jsme, že se sejdeme a symbolicky začneme školní rok u naší školy v Hruškách. Ale protože stejně musíme dělat testy, bude zahájení už v novém prostředí. Aspoň se s ním seznámí i rodiče,“ uvedla ředitelka.

Školku i školu v Hruškách poničilo v červenci tornádo. Školka to schytala nejvíc, živel nízkou střechu zcela zničil. Nevyvázla ani škola, sedlová střecha skončila bez tašek, dovnitř zateklo. Poničené jsou v obou budovách okna a fasády. Rozsah oprav vyloučil urychlené otevření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám