Hlavní obsah

Biblická katastrofa, zoufá si plameny sežehnuté Řecko

Právo, ČTK, BBC, vpl
Atény

Z oblastí Řecka zasažených ničivými lesními požáry zaznívá volání o pomoc, podle místních úřadů je situace katastrofální na severu ostrova Euboia. Naopak dál se zlepšuje severně od Atén, kde hasiči, dobrovolníci i vojáci hasí menší ohniska požárů.

Foto: Nicolas Economou, Reuters

Hasič bojuje s plameny na ostrově Evia.

Článek

Z oblastí Řecka zasažených ničivými lesními požáry zaznívá volání o pomoc, podle místních úřadů je situace katastrofální na severu ostrova Euboia. Naopak dál se zlepšuje severně od Atén, kde hasiči, dobrovolníci i vojáci hasí menší ohniska požárů.

„Jsme sami, náš konec se blíží,“ řekl v televizi Skai Giannis Kotzias, starosta přístavního města Istaia na ostrově Euboia (též Evia).

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Plameny zbarvily nebe nad ostrovem Euboia do oranžova.

Fanis Spanos, guvernér středního Řecka zodpovědný za Euboiu, zveřejnil na Facebooku výzvu o pomoc. „Oheň pokračuje v nezmenšené míře, spaluje lesy a ničí domy, ohrožuje lidské životy! Konečně chceme vyšší počet hasičských letadel, který požadujeme od prvního dne! A více hasičských čet!“

Jen popel, nic víc

Kontrole se vymkla také situace na Peloponéském poloostrově. Nejnebezpečnější požár zuří jižně od města Megalopolis ve střední části poloostrova. Další požár u Olympie postupuje stále hlouběji do lesnaté, kopcovité krajiny oblasti Arkádie ve střední části Peloponésu.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Požár na ostrově Evia.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Požár na řeckém ostrově Evia.

Na jihu Peloponésu ohnivý živel poničil 70 procent území, potvrdila Eleni Drakoulakuová, místostarostka města Mani. „Je to biblická katastrofa,“ dodala podle televize ARD.

Starostové obcí v regionu žádají více letadel k hašení ohně. Vadí jim, že letouny operovaly v uplynulých dnech hlavně v oblasti Atén, a situace na jiných místech se tak dostala mimo kontrolu.

Foto: Nicolas Economou, Reuters

Je pozdě, vše je zničeno, zoufají si místní obyvatelé.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Oranžový kouř zahalil celý ostrov Evia.

Agentura DPA připomíná slova řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise, že při záchranných operacích mají před majetkem a lesy přednost lidské životy. V širší oblasti Atén žijí čtyři miliony lidí, kdežto na Euboie asi 220 tisíc. „Nyní na druhém největším řeckém ostrově sice hoří hlavně lesy, ale i tak dnes k jeho pobřeží připluly další trajekty, aby odvezly lidi, kterým plameny odřízly cestu do bezpečí po souši.“

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Lidé evakuovaní z ostrova Evia.

„Cítím zlost. Ztratila jsem domov,“ řekla jedna z žen, když nastoupila na evakuační plavidlo v obci Psaropuli na Euboie. „Je to katastrofa, naše vesnice je zničená, z našich domovů, našeho majetku zbyl jen popel,“ doplnila. Podle úřadů s ohněm na ostrově bojuje přes 570 hasičů, evakuováno zatím bylo více než dva tisíce lidí.

Živel přečkala jen dětská kola

V oblasti Drosopigi si Giorgos Chatzispiros v sobotu ráno prohlédl škody na svém domě nedaleko Atén, který spatřil poprvé poté, co mu úřady v pátek odpoledne nařídily evakuaci. Z jednopatrové budovy zůstaly jen ohořelé zdi a kola jeho dětí, která zůstala jako zázrakem nepoškozená ve sklepě. Uvnitř stoupal kouř z ještě doutnající knihovny. „Nezbylo nic,“ řekl Chatzispiros britskému listu The Daily Telegraph.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Muži sledují požár ostrova Evia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám