Hlavní obsah

Sivera z dohledového úřadu: Reklama na Babišově karavanu je kampaň

Právo, zr

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí (UDHPSH) cesty Andreje Babiše (ANO) za voliči napříč republikou v souvislosti s prezidentskou kampaní neřeší. Novinkám to za úřad sdělil František Sivera. Dokud totiž není vyhlášen termín voleb, nemá úřad co sledovat. Babišovy cesty v obytném voze by se však mohly částečně zahrnout do nákladů pro senátní volby. Minimálně se započítá polep automobilu.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Předseda ANO Andrej Babiš zahajuje kampaň, na kterou se vydává v obytném voze.

Článek

Předseda ANO Andrej Babiš vyrazil v reklamou oblepeném luxusním obytném voze za voliči napříč republikou. Tvrdí, že to prezidentská kampaň není, že ještě není rozhodnutý kandidovat. Jak to je?

Má to více rovin. Prezidentské volby vyhlášeny nebyly, takže neběží oficiální kampaň a náš úřad nemá co sledovat. Pan Babiš objíždí republiku jako předseda ANO, jako poslanec a na to má samozřejmě právo. Druhá věc je, že používá na svém obytném voze velkoplošnou reklamu, kterou používá hnutí ANO a kterou označilo na stacionárních billboardech. Jelikož jsou vyhlášeny volby do Senátu a jedním z kandidujících subjektů je hnutí ANO, kterého je pan Babiš předsedou, tak výdaje spojené s tou reklamou se budou muset částečně zahrnout do výdajů na kampaň do Senátu.

Babiš nastartoval karavan oblepený slogany a vyrazil na jižní Moravu. Kampaň to prý není

Domácí

Takže se do výdajů na kampaň zahrne polep automobilu, ale už ne samotná Babišova cesta? Má s sebou jistě celý tým lidí, který jeho cestu dokumentuje a vkládá na sociální sítě atd…

Reklama na tom obytném automobilu je pojízdná reklama, je to úplně stejné, jako když má strana billboard u silnice. Pan předseda jezdí po krajích a navštěvuje občany. To teď nejsme schopni vyhodnotit, jestli to je, nebo není kampaň k senátním volbám. Jestli prezentuje hnutí ANO, nebo jestli jen povídá o sobě a o tom, co dělá ve Sněmovně, nebo co dělal ve vládě. My zatím nevíme, jak setkání s občany budou probíhat, a nejsme schopni vyhodnotit, jestli to je kampaň.

Takže úřad tato setkání zkontroluje, bude sledovat, jak probíhají a zda nesplňují kritéria kampaně?

Monitorujeme situaci, když máme čas a příležitost, tak mítinky navštěvujeme a sledujeme, jak fungují. Dělali jsme to v rámci minulých prezidentských voleb a budeme to dělat dál. Ale v této chvíli jediné, co lze říci, je, že jde o velkoplošný pojízdný billboard, který je totožný, jako je reklama ANO, a proto by se v určitém poměru měl zahrnout do výdajů na kampaň do Senátu.

Není to volební kampaň, vysvětluje billboardy s Babišem hnutí ANO. Je, řekl úřad

Domácí

A když se Babiš rozhodne kandidovat na prezidenta, tak se situace nějak změní? Zahrnou se výdaje na jeho cesty do limitu 50 milionů korun na prezidentskou kampaň zpětně?

To je stejné jako u ostatních kandidátů. Dokud nejsou vyhlášeny volby, tak si teoreticky můžete dělat co chcete, protože se výdaje nepočítají do limitu. Do limitu se začnou počítat až po vyhlášení prezidentských voleb.

My teď prezidentskou kampaň nemůžeme sledovat, nemáme jak ji evidovat, zachytit. Musíme počkat, až bude termín voleb vyhlášen. U pana Babiše je to složitější v tom, že je předsedou politické strany, která kandiduje do Senátu. Jeho aktivity musíme sledovat, jestli se jedná o kampaň do Senátu, nebo ne. Protože pak by se jeho aktivity měly zahrnout do výdajů na senátní kampaň.

Babiš hledá svého nástupce. Nebudu ale na nikoho ukazovat, tvrdí

Domácí

Každý prezidentský kandidát, tedy i ten, který kandidaturu oficiálně oznámil, teď může tedy křížem krážem objíždět republiku a dělat kampaň bez toho, aby náklady zahrnoval do limitu, který je ze zákona 40 milionů pro první kolo a 10 milionů pro druhé kolo. Náklady se do limitu začnou počítat až od chvíle, kdy termín voleb vyhlásí předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Je to tak?

Přesně tak. Teď je kampaň mimo regulaci zákona. Pouze výdaje, které by kandidáti nyní učinili a pak je v kampani použili, se musí do limitu pro kampaň zahrnout.

Jediná věc, pokud by se něco ze současné Babišovy činnosti dalo vyhodnotit jako kampaň do Senátu, jako zviditelnění ANO. Protože zákon hovoří o jakékoli propagaci kandidujícího subjektu. A kandidující subjekt do Senátu je hnutí ANO, které na kandidátku napíše jména možných senátorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám