Hlavní obsah

Senátoři odklepli zvýšení plateb za státní pojištěnce

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Platby za státní pojištěnce, jako jsou děti nebo důchodci, se od června zvýší o 500 korun, příští rok pak o dalších 200. Senát ve středu schválil návrh zákona z pera ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Na stůl ho teď dostane prezident.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vpravo) na tiskové konferenci po schůzi vlády

Článek

„Přicházím s návrhem zvýšit platbu státu na jednoho státního pojištěnce o 500 korun, a to s platností od 1. června. Od 1. ledna dalšího roku by se měla platba zvýšit o dalších 200 korun,” sdělil na plénu v Senátu Vojtěch.

Vláda odklepla navýšení plateb za státní pojištěnce

Domácí

Nyní stát odvádí za každého státního pojištěnce 1067 korun. Navýšení plateb pak bude podle Vojtěcha znamenat zvýšení výdajů rozpočtu pro letošní rok o 20 a pro příští rok zhruba o 50 miliard korun.

„Cílem materiálu je zajistit prostředky pro udržení dosavadní kvality a dostupnosti zdravotní péče,” odůvodnil změnu ve středu ministr.

Platby za státní pojištěnce se zvýší, schválili poslanci

Domácí

Mezi státní pojištěnce patří především děti, studenti, senioři, nezaměstnaní či ženy na mateřské dovolené. Celkově pak platí stát pojištění za 5,9 milionu lidí.

Senátoři novelu schválili na středeční schůzi. Stejně tak kývli na zvýšení ošetřovného, a to z 60 na 80 procent. Rozhodnout by měli ještě o prodloužení bonusu pro OSVČ do června.

Reklama

Výběr článků

Načítám