Hlavní obsah

Senát souhlasil se zrušením superhrubé mzdy a s daňovými sazbami 15 a 23 procent

Novinky, ČTK, Dominika Jeřábková, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátoři ve čtvrtek projednávali vládní daňový balíček, který v listopadu schválili poslanci. Ač premiér Andrej Babiš (ANO) sliboval, že se zúčastní celé schůze, dopoledne ji kvůli summitu EU v Bruselu opustil. Senátoři nakonec ve večerním hlasování souhlasili s nahrazením superhrubé mzdy sazbami daně z příjmů fyzických osob ve výši 15 a 23 procent. Upravili ale podobu daňové slevy na poplatníka. Novela se tak vrací do Sněmovny.

Záznam: Schůze Senátu, který se má zabývat daňovým balíčkemVideo: ČTK

 
Článek

18:12 -  Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že pokud by se do Sněmovny vrátil zákon s jinými daňovými sazbami po zrušení superhrubé mzdy, než je 15 a 23 procent, tak bude prosazovat, aby poslanci podpořili původní návrh, a Senát tak přehlasovali.

17:34 - „Máme divnou vládu. Máme premiéra, ten má návrh a ten jeho návrh je podle něj nejlepší. Přesto ho ale není vláda schopná projednat a předložit společně do Sněmovny. Poté, co je tento nejlepší návrh ve Sněmovně projednáván, tak se stane, že se k němu přidá návrh, o kterém si myslí opozice, že je nejlepší. A pak se stane, že ten návrh bude mít za následek propad příjmů ve výši 135 miliard. Pak to tady máme v Senátu a máme s tím my něco udělat,” shrnul situaci s nadsázkou šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

17:18 - Na plénu vystoupila i senátorka ODS Miroslava Němcová. I ona uvedla, že nepodpoří novelu ve znění, v jakém přišla z Poslanecké sněmovny.

ANO a ČSSD vymazaly v Senátu své značky. Jmenují se Proregion

Domácí

16:22 -  Lidovecká senátorka Šárka Jelínková se pozastavila nad tím, že si díky zrušení superhrubé mzdy každý polepší jinak, tedy podle toho, kolik člověk vydělává.

„Současná doba je dobou nestability či obav občanů o zdraví svých blízkých. Zrušení superhrubé mzdy v této době sice zanechá nějaké finanční prostředky na první pohled všem jednotně, je to ale jen pohled procentuální. U osoby vydělávající například 50 tisíc korun se jedná o úplně jiné peníze než u člověka, který si musí vystačit s průměrnou či podprůměrnou mzdou,“ řekla v horní komoře.

15:27 - Podle senátora Marka Hilšera je daňový balíček, který je spojen s výpadkem příjmů ve výši až 130 miliard, naprostou šíleností. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ani premiér Andrej Babiš (ANO) navíc podle něj nejsou schopni říct, v jakých oblastech by měl stát začít šetřit.

14:49 -  Zákon, tak jak přišel ze Sněmovny, chce zamítnout i senátor Mikuláš Bek. „Půjčovat si na snížení daní je hříšné, zatímco bohulibé je půjčovat si v krizi na investice do budoucnosti,” uvedl.

Co prošlo Sněmovnou, je podle Babiše katastrofa, žádá Senát o změny

Domácí

14:26 - Novela se nelíbí ani senátorovi Davidu Smoljakovi. „Přichází sekera do doby, než se to podaří ze zákona odstranit,” upozornil.

14:11 - Mezi prvními si vzal slovo senátor Pavel Fischer. Vláda podle něho daňovým balíčkem vytváří zmatek. „Sněmovna to v nějaké podobě přijala. Jenže nyní nás žádá ministryně financí o změnu,” poznamenal. Premiér Andrej Babiš (ANO) podle něj navíc návrhem na zrušení superhrubé mzdy prohlubuje dlouhodobý strukturální deficit. „Ten bude velmi těžké odstranit,” dodal.

14:00 -  Schůze pokračuje.

Babiš porušil slib, z jednání Senátu o daních zmizel

Domácí

13:01 - Senátoři si vzali hodinovou pauzu na oběd, schůze bude pokračovat ve 14 hodin.

12:57 - Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) také v Senátu prohlásila, že kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) nepřipraví v tomto volebním období důchodovou reformu. „Tato vláda nepřipraví komplexní důchodovou reformu,” přiznala. Přitom ale ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) řekla, že návrh zákona představí v prosinci.

12:47 - Mezitím na svém twitterovém účtu zkritizoval odchod premiéra Andreje Babiše (ANO) ze Senátu i člen horní komory Jiří Růžička. „Před dvěma dny premiér tvrdil, že to, že by měl z jednání Senátu o daňovém balíčku odejít, jsou fámy. Včera svoji účast potvrdil v ČT slovy, že zde bude tak dlouho, jak bude potřeba, třeba do půlnoci. Odešel za necelé dvě hodiny... Ještě se někdo diví, že lidé této vládě nevěří,” napsal na sociální síť.

12:39 - Slovo si vzala opět ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Lidé nejlépe ví, jak mají naložit se svými penězi,“ hájila novelu šéfka státní kasy.

12:16 - Slovo si opět vzal senátor Wagenknecht (Piráti). Na plénu se obrátil na ministryni Schillerovou s dotazem, jaké plánuje výdaje spojené s možnými dalšími vlnami koronaviru. Současně ho zajímalo, kde je v zákoně napsáno, že bude platit jen dva roky. Narážel na to, že omezení platnosti na dva roky bylo jedním z požadavků, jejichž splněním podmiňoval prezident Miloš Zeman svůj souhlas s daňovým balíčkem.

Vybíráme to méně špatné řešení, tvrdí Vystrčil

Domácí

11:55 - Trpělivost už zjevně došla i senátorovi Václavu Láskovi (Senátor 21). Uvedl, že měl z předchozích jednání pocit, že premiér horní komoru de facto vydírá. „Buď schválíme, co chce, a pokud ne, nedostanou obce a kraje ani korunu a bude to naše vina. Takže premiér zapálil ve Sněmovně barák, a pokud ho neuhasíme, jak chce on, shodí to na nás,“ rozčiloval se.

11:34 - Babiše se kvůli jeho odchodu nakonec zastal předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Podle mě to není tak, že by premiér řekl, že tu chce být, a měl jiné plány. Věřím tomu, že to netušil. Měli bychom to uznat, i když je to politický soupeř,“ prohlásil u řečnického pultíku.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)

11:31 - Diskuse se stočila k tomu, zda budou pokračovat v projednávání, i když schůzi opustil předseda vlády. Místopředseda Růžička mu připomněl jeho příspěvek, který v úterý napsal na Twitteru: „Rozšířila se fáma, že chci ve čtvrtek strávit v Senátu jen 1,5h a pak odletět do Bruselu na ER. Není to pravda. V Senátu budu kvůli daňovému balíčku tak dlouho, jak bude třeba. I kdyby mě měl v Bruselu zastoupit polský premiér,“ uvedl.

11:00 - Kvůli Babišově odchodu následně požádal předseda senátorského klubu STAN Petr Holeček o pauzu na poradu klubu do 11:20.

10:58 - U řečnického pultíku se znovu objevil premiér Babiš. Ačkoli původně sliboval, že se zúčastní celého projednávání návrhu, který sám předložil, kvůli jednání Evropské rady v Bruselu se ze zbytku schůze omluvil. „Nejsem schopen najít zemi, která by ve všem zastupovala české zájmy. Na pořadu je klimatická změna, rozpočet i Schengen a tak dále. Je to velice důležitý summit, který začíná ve 13 hodin,“ uvedl a okamžitě jednání opustil.

10:53 - Senátor Herbert Pavera (TOP 09) v rámci pozměňovacích návrhů, navrhl zrušit stravenkový paušál, který je součástí daňového balíčku, i větší zdanění zahřívacího tabáku. „Oba ty návrhy by mohly přinést našemu státu, naší ekonomice, minimálně 2 miliardy ročně,” prohlásil na plénu.

10:49 - Slova se dále ujal místopředseda Senátu Jiří Růžička (za STAN). „Že by šlo o daňový balíček, je eufemismus, je to pořádný ranec, který je téměř k neunesení,“ řekl na plénu.

Zároveň doplnil, že původní návrh resortu financí považoval za přijatelný, ale „fantasmagorii“ z něj udělaly až poslanecké úpravy ve formě pozměňovacích návrhů. „Zvýšili bychom státní dluh, který byl doposud bilion a půl, za dva roky téměř o další bilion korun. To si nemůžeme dovolit,“ upozorňoval.

Snížení daní neprospěje občanům Česka, tvrdí ČSSD

Domácí

10:30 - Podle senátora Jiřího Drahoše (za STAN) je nepromyšlené pouštět se v době koronavirové krize do zásadních úprav, jako je reforma daňového systému. Vládu tepal za nedostatečné plánování a chybějící vysvětlení dopadů. „Jedna věc je, že byl daňový balíček schvalován ve dvě ráno, kdy někteří poslanci ani nevěděli, o čem vlastně hlasují, druhá, že premiér Babiš předložil pozměňovací návrh, který neprošel předchozí kontrolou ze strany ministerstva financí,“ prohlásil u řečnického pultíku.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Jiří Drahoš

„Je to paskvil. Jeho předkladatelé sami vědí, že by měl v současném znění katastrofální dopad na naši ekonomiku,“ doplnil.

10:13 - Dále vystoupil premiér Andrej Babiš (ANO). Zopakoval slova ministryně Schillerové a senátorům navrhl, aby při hlasování o balíčku slevu na poplatníka zrušili. Spolu s tím navrhl nově kompenzovat výpadky příjmů obcí a krajů 20 miliardami korun ročně, a to po dobu dvou let. „Je to nejlepší návrh pro zaměstnance, zaměstnavatele, živnostníky a rozpočet,“ řekl v horní komoře.

Senát se blíží k snížení daně na 15 procent

Domácí

10:01 - Nespojený s vládním návrhem je i Lukáš Wagenknecht (Piráti). Ostře se pustil do ministerstva financí kvůli odhadům dopadů, které jsou podle něj nepřesné. „Jsou to hausnumera. Připomíná mi to tržiště, je skutečně strašné, co tu dneska máme,“ rozčiloval se senátor.

09:55 - Za hospodářský výbor jeho předseda Vladislav Vilímec (ODS) řekl, že ten podpořil sazby daně z příjmů fyzických osob 15 a 23 procent po zrušení superhrubé mzdy. Slevu na poplatníka chce zvýšit jen o 3000 korun na 27 840 korun ročně. „Většina původních změn má jen zanedbatelný rozpočtový dopad,“ uvedl.

09:36 - Mezitím uvedl senátor Zdeněk Hraba (STAN), že předloží návrh na zamítnutí daňového balíčku jako celku. „Balíček lidem slibuje více peněz jen naoko, ve skutečnosti ale o mnohem více peněz kvůli němu lidé přijdou,“ napsal.

09:25 - Slovo si vzala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Uvedla, že považuje diskusi kolem daňového balíčku jako mnozí za návrat k ideové politice. Zároveň senátory požádala, aby vypustili z daňového balíčku zvýšení daňové slevy na poplatníka, který prosadili v rámci pozměňovacích návrhů Piráti a zatížil by podle ní statní kasu příliš. „Důležitější je zrušení superhrubé mzdy,“ prohlásila u řečnického pultíku.

Nový daňový balíček prošel, přijde na 130 miliard. Je to rána, připustila Schillerová

Domácí

09:02 - Zástupci ODS, KDU-ČSL a TOP 09 představili na ranní tiskové konferenci společný pozměňovací návrh, nyní věří, že tato úprava daňového balíčku získá dostatečnou podporu v Senátu a následně i ve Sněmovně. „Dohoda obsahuje zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb 15 a 23 procent z hrubé mzdy, tedy snížení daní pro 4,5 milionu zaměstnanců, a také zvýšení slevy na poplatníka o tři tisíce korun v příštím roce a o šest tisíc v roce 2022. Ruší se tím nesmyslné zdanění prodeje a nově obsahuje i důležité kompenzace pro samosprávy, které by jinak o peníze přišly,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala.

09:00 - Začala schůze v Senátu.

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže.

Sněmovna schválila v daňovém balíčku nejen zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb daně z příjmu na 15 a 23 procent, ale i zvýšení daňové slevy na poplatníka na 34 125 korun. Veřejné rozpočty by schválený návrh připravil asi o 130 miliard korun.

Politici se posléze vyděsili, že něco podobného neměli v úmyslu, a premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl senátorům, aby při projednávání balíčku slevu na poplatníka zrušili. Zároveň navrhl nově kompenzovat výpadky příjmů obcí a krajů 20 miliardami korun ročně, a to po dobu dvou let. Již dříve navíc avizoval, že se diskuse v Senátu osobně zúčastní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám