Hlavní obsah

Vybíráme to méně špatné řešení, tvrdí Vystrčil

Právo, Tomáš Volf

Senátoři jsou v situaci, kdy si nemohou vybrat nejlepší řešení, protože to v nabídce není, řekl Právu předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) k úpravě daňového balíčku. Názory, jak nastavit sazbu daně z příjmu nebo slevu na dani, se podle něj liší i uvnitř jednotlivých klubů.

Foto: Ann Wang, Reuters

Předseda Senátu Miloš Vystrčil přednesl projev na tchajwanské Národní univerzitě Čcheng-čch'.

Článek

Senátoři se před časem usnesli, že premiér Babiš je ve střetu zájmů, a vyzvali ho k rezignaci. Premiér ještě coby ministr financí před čtyřmi lety naopak Právu řekl, že by se nebránil tomu Senát zrušit, protože „je de facto zbytečný a zpomaluje legislativní proces“. Zůstaly při dnešním jednání nevraživosti stranou?

Atmosféra byla korektní. Myslím, že všichni se chovali jako profesionálové. Měli jsme problém k řešení, tak jsme se ho snažili řešit.

Vystrčil je v karanténě, s Babišem bude jednat on-line

Domácí

Premiér Senát potřebuje. Žádá, aby senátoři zrušili navýšení slevy na poplatníka, a naopak podpořili jeho návrh snížení daně z příjmu na 15 procent. ODS už přišla s variantou sazby 16 procent, STAN i piráti mluví o 17 procentech. ODS také chce slevu zvýšit, ale ne o tolik. Jak to tedy bude?

Jak to bude, nevím. Ale mohu říct, že minimálně část senátorů ODS se přiklání k tomu, abychom zrušili superhrubou mzdu a zavedli sazby 15 a 23 procent (s vyšší sazbou u příjmů nad 140 tisíc Kč počítají všechny návrhy – pozn. red.).

Řekl bych, že obecně převažuje snaha o řešení, které má následující tři parametry. První je, že se sníží předpokládaný propad příjmů. Druhý, že se prosadí relativně dostatečné kompenzace krajům a obcím. Třetí bod, což na pořadu jednání vyloženě nebylo, je, že pan premiér a ministryně financí také řeknou, jak budou šetřit na straně výdajů.

Pro mě bude důležité, abychom se v Senátu shodli na takové variantě, která splňuje tyto principy a měla by šanci získat většinu v Poslanecké sněmovně. Nechci říkat, co a kolik tam bude, protože to ještě nevím, jednání probíhají. A nechci říkat, že upřednostňuji to či ono, protože tím zmenšuji vyjednávací prostor.

Co prošlo Sněmovnou, je podle Babiše katastrofa, žádá Senát o změny

Domácí

Zda návrh na sníženou sazbu daně z příjmu 15 procent podpoří i kolegové z dalších senátorských klubů, tedy zatím nevíte, stále se o tom jedná…

V některých klubech ano. Trošku je problém i v našem klubu. Může se stát, že většina se bude hledat napříč kluby. I když v našem klubu bude, myslím, poměrně hodně těch, kteří by podpořili sazbu 15 procent.

Někteří ekonomové říkají, že 15procentní daň by státní pokladnu přišla draho a efekt by byl malý. Poukazují, že chudším lidem zůstane z výplaty jen pár stovek korun čistého navíc a spotřebu to dost nenakopne. Podle vás se mýlí?

Znám tyhle názory ekonomů. Přiznám se, že nejsem ekonom. Je to návrh vlády, respektive části vlády reprezentované panem premiérem, a my moc jiných možností než se přiklonit k některému z těch návrhů nemáme. Řada z nás je v situaci, kdy si nemůžeme vybrat úplně dobré řešení, protože to v nabídce není. V nabídce jsou některá řešení, která jsou úplně špatná, třeba to celé zamítnout. Sněmovna by pak schválila původní návrh bez kompenzací krajům a obcím a s dluhem 130 miliard korun. Takže výtky ekonomů mohou být pravdivé, ale my tu možnost to udělat tak, aby ekonomové byli úplně spokojení, v podstatě nemáme.

Schillerová chce změny v daňovém balíčku

Domácí

ODS premiérův návrh podpořila ve Sněmovně a karty drží v rukou i v Senátu. Spojujete podporu daňového balíčku s budoucím rozpočtem, který představitelé ODS kritizují? Jinými slovy, žádáte změny v návrhu rozpočtu od ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) a jaké?

Rozhodně se o to budeme snažit, předpokládám, že to bude součástí dalších jednání, kdy se budeme ptát, jak je paní ministryně financí připravená ušetřit na výdajích (Schillerová navrhla pro příští rok schodek 320 miliard, ale daňový balíček v kalkulaci chybí – pozn. red.). To předmětem jednání nebylo, ale je to priorita, kterou budeme projednávat s ministryní Schillerovou parciálně.

Výběr článků

Načítám