Hlavní obsah

Babiš porušil slib, z jednání Senátu o daních zmizel

Novinky, Dominika Jeřábková

Ačkoli premiér Andrej Babiš (ANO) původně sliboval, že se ve čtvrtek zúčastní v Senátu celého projednávání daňového balíčku, po dvou hodinách schůzi opustil. Vysvětloval to tím, že musí nutně odjet na summit EU v Bruselu, který začal ve 13 hodin. Senátorský klub STAN se následně pokusil neúspěšně přerušit jednání do středy.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) na schůzi Senátu

Článek

„Nebyl jsem schopen pověřit jinou zemi, aby mě zastoupila. Bude se projednávat klimatický balíček, rozpočet, vnější vztahy a další témata,“ řekl Babiš na plénu a odjel.

Následně začali senátoři tepat nepřítomného předsedu vlády nejenom za porušený slib, ale i za to, že je o svém dřívějším odjezdu neinformoval již ráno, aby se ho mohli alespoň zeptat na připravené otázky.

„Je to hrozné, že premiér této země neumí držet slovo,” zlobil se místopředseda Senátu Jan Horník (STAN).

Schillerová: S velkým schodkem rozpočtu se smířím. Jde mi o lidi

Domácí

Zároveň senátoři Babišovi připomněli, že ještě před pár dny na svém twitterovém účtu ujišťoval, že horní komoru při jednání o daních v žádném případě neopustí. „Rozšířila se fáma, že chci ve čtvrtek strávit v Senátu jen 1,5h a pak odletět do Bruselu na ER. Není to pravda. V Senátu budu kvůli daňovému balíčku tak dlouho, jak bude třeba. I kdyby mě měl v Bruselu zastoupit polský premiér. Snad ale bude ta debata konstruktivní a pragmatická,“ napsal.

Foto: Twitter Andreje Babiše

Tweet Andreje Babiše z 8. 12. 2020

Premiéra se následně zastal předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Uvedl, že Babiše nepodezřívá, že by ve svém odjezdu účelově lhal. „Věřím tomu, že to netušil. Měli bychom to uznat, i když je to politický soupeř,“ řekl u řečnického pultíku.

Vystrčil: Teroristé zneužijí nekontrolovanou migraci

Domácí

I přesto se nakonec ostrá diskuse stočila k otázce, zda má vůbec smysl v jednání bez Babišovy přítomnosti pokračovat. Z toho důvodu nakonec předseda senátorského klubu STAN Petr Holeček zkusil prosadit přerušení projednávaní do středy 16. prosince. Návrh však senátoři většinou odmítli.

Nepodmiňujte výplaty z fondů vládou práva, hrozí Polsko vetem unijního rozpočtu

Zahraniční

Prezidenti a premiéři EU se mají ve čtvrtek pokusit překonat spor blokující schválení nového sedmiletého rozpočtu Evropské unie a s ním spojeného krizového fondu. Během prvního dne dvoudenního summitu v Bruselu budou mít na stole kompromisní návrh, který má Maďarsko a Polsko přesvědčit ke změně postoje znemožňujícího využít historicky největší balík společných unijních peněz. Schvalovat budou také zpřísnění emisních cílů EU, možné nové sankce vůči Turecku či jednat o dalším společném boji proti covidu-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám