Hlavní obsah

Senát navrhuje odložení 3. a 4. vlny EET na rok 2023

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátoři ve středu navrhli, aby se povinnost elektronicky evidovat tržby (EET) odložila pro 3. a 4. vlnu až do konce června roku 2023. Návrh z pera ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), který počítá s odložením všech čtyř vln do konce roku 2020, se tak vrací zpět do Poslanecké sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

„S ohledem na současný vývoj se navrhuje prodloužit období, po které nebudou muset poplatníci evidovat tržby, do konce roku 2020,“ sdělila na plénu v Senátu Schillerová.

„Povinnost evidovat tržby začne opět platit od 1. ledna,“ dodala ministryně.

EET se odloží až do konce roku. Úplné zrušení ve Sněmovně neprošlo

Domácí

Její návrh ale neprošel. Senátoři totiž chtějí, aby se povinnost začít elektronicky evidovat tržby pro 3. a 4. vlnu odložila až do června 2023. Týkat by se to mělo například řemeslníků, lékařů či advokátů. „Domnívám se, že se bude hospodářská krize ještě opakovat. Čtyřletý odklad je proto namístě,“ sdělil například senátor Tomáš Goláň (SEN 21).

EET se odloží, rozhodla vláda

Ekonomika

„Minimálně dva, tři či čtyři roky nebudou podnikatelé myslet na nic jiného, než jak zaplatit dluhy, udržet lidi či jak dát podnikání do pořádku,“ přidal se Ivo Valenta (bez politické příslušnosti).

Senátoři ale souhlasí se Schillerovou v tom, aby se 1. a 2. vlna EET odložila pouze do konce roku 2020. Pod ně od 1. prosince 2016 spadají restaurace a ubytovací zařízení a od března 2017 pak podnikatelé ve velkoobchodu a maloobchodu.

Novela tak nyní poputuje zpět do Sněmovny. Aby prošel původní návrh, bude pro něj muset hlasovat nadpoloviční většina poslanců, což je 101. V takovém případě by se EET odložilo pouze do konce roku 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám