Hlavní obsah

Zeman nečeká rozpad koalice ANO a ČSSD

– Lány • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

S prezidentem Milošem Zemanem v Lánech v úterý odpoledne jednal šéf Pirátů Ivan Bartoš, po něm k prezidentovi zamířil šéf lidovců Marek Výborný. Zeman se podle Bartoše nechal slyšet, že koalice ANO a ČSSD vydrží. Na tom se s prezidentem shodl i Výborný.

Záznam: TK po schůzce Ivana Bartoše s prezidentem ZemanemVideo: Novinky

 
Článek

Bartoš po hodinovém jednání v Lánech novinářům řekl, že Zeman v současné situaci vylučuje rekonstrukci vlády, o které dříve mluvil. Předčasné volby podle prezidenta také nejsou ve hře.

Vládu podle Zemana údajně neohrozí ani rozpory mezi ANO a ČSSD o státním rozpočtu. „Pan prezident se domnívá, že sociální demokracie neodejde z vlády a zůstane koaličním partnerem hnutí ANO,” tlumočil Bartoš jednání s prezidentem.

Podobný názor má Výborný, který k Zemanovi zamířil ihned po Bartošovi. „Bavili jsme se o aktuální politické krizi. V tuto chvíli je míček na straně premiéra a předsedy sociální demokracie. Domnívám se, že ta vláda bude pokračovat na půdorysu, jak je dnes,” konstatoval Výborný.

Záznam: TK po schůze Marka Výborného s prezidentem Milošem ZemanemVideo: Novinky

Zeman očekává nové jméno na ministra

Pnutí v koalici částečně povolilo v pondělí večer, kdy Michal Šmarda (ČSSD) požádal o stažení své nominace na post ministra kultury. ČSSD tak přistoupila na scénář Zemana, který odmítal Šmardu jmenovat a po šéfovi soc. dem. Janu Hamáčkovi chtěl, aby mu přinesl nové jméno.

Hamáček už řekl, že chce oznámit kandidáta na ministra kultury v následujících dnech. Jméno by mělo být jasné do pátku, kdy zasedá vedení ČSSD. Hamáček neočekává, že by se opakovaly problémy, které byly u Michala Šmardy.

Zeman podle Bartoše očekává, že se nové jméno dozví od premiéra už v úterý. „Probírali jsme věci ohledně vlády a malé vládní krize z celé řady krizí, která se týkala pana ministra kultury. Prezident potvrdil, že očekává jméno od soc. dem., které by měl dnes donést pan premiér Babiš,“ tlumočil Bartoš Zemanův názor.

Pokud to bude někdo přijatelný, tak by prý Zeman návrhu vyhověl. Babiš má do Lán dorazit v pět odpoledne.

Koalice vydrží, myslí si Zeman

Kromě vládní krize Výborný řešil se Zemanem i priority KDU-ČSL. O schůzku s prezidentem totiž požádal po svém zvolení předsedou lidovců na březnovém sjezdu.

„S panem prezidentem jsme strávili intenzivní čas nad programovými prioritami KDU-ČSL. Jsou to témata nejenom z oblasti podpory rodiny, ochrany přírody, o otázkách školství a vzdělávání a o tématech, která prezident dlouhodobě tlumočí veřejnosti, například hospicová a paliativní péče,” nastínil Výborný, který v lánském zámku strávil zhruba hodinu a půl.

Se Zemanem se prý také dotkli tématu ústavní žaloby na prezidenta za hrubé porušení ústavy, která nyní leží ve Sněmovně. Zeman nad ní podle Výborného akorát mávl rukou.

V pět odpoledne za prezidentem zamíří premiér Babiš. O schůzku požádal minulý týden poté, co Zeman oznámil, že nejmenuje adepta ČSSD Šmardu ministrem kultury.

Sociální demokraté na jmenování Šmardy trvali, ten ale v pondělí večer požádal o stažení své nominace. ČSSD by tak měla přijít s novým jménem, jak chce Zeman.

Výběr článků

Načítám