Hlavní obsah

Schůzka červených svetrů. Hamáček se Zemanem řešili Rusko, ekonomiku i tajné služby

Novinky, Klára Beranová
Lány

Ústřední krizový štáb bude v redukovaném režimu fungovat i po konci nouzového stavu vyhlášeného kvůli koronaviru. Po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech to v úterý řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Na schůzce s prezidentem - na niž si oba oblékli červené svetry - prý řešili i česko-ruské vztahy nebo to, jak pomoci podnikům v době krize.

Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka

Ministr vnitra Jan Hamáček na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

Článek

„Hlavním tématem byla situace v boji proti pandemii a fungování Ústředního krizového štábu,” sdělil po jednání s hlavou státu Hamáček, který štábu šéfuje.

Činnost štábu bude podle něho utlumená s koncem nouzového stavu, přesto ale bude fungovat. Nouzový stav platí do 17. května.

Ten svetr si nesvlíkej. Hamáček se veze na podařené PR vlně

Koronavirus

„Potřeba bude udržet komunikaci mezi centrem a kraji. Stála pracovní skupina se scházela každý den, teď se bude scházet jednou týdne. Mechanismus ale necháme aktivovaný,” upřesnil Hamáček.

Česko-ruské vztahy

S prezidentem jednal i o napjatých vztazích Česka s Ruskem. Tři čeští politici, které Rusko kritizuje za jejich kroky ve funkci, dostali policejní ochranu kvůli možnému ohrožení. Média v této souvislosti psala o příjezdu ruského agenta s jedovatým ricinem, což však Zeman minulý týden zpochybňoval - tvrdil, že by mu to musely tajné služby potvrdit, ale že žádnou zprávu nedostal.

Zároveň tehdy zkritizoval Bezpečnostní informační službu (BIS) a Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) a uvedl, že je považuje za naprosto zbytečné.

Zeman: Rusko jedná přemrštěně, ale je to reakce na hloupost bezvýznamných politiků

Domácí

Podle Hamáčka dostal prezident od bezpečnostních služeb kompletní informace. „Nemohu jít do detailů, je to v utajovaném režimu. Fakt, že policie přidělila ochranu českým politikům, znamená, že situace není standardní,” řekl Hamáček.

Uvedl také, že ředitel ÚZSI Marek Šimandl se s prezidentem brzy sejde, aby mu mohl práci rozvědky a její priority představit.

Kauza ricin: Poslanci se postavili za BIS

Domácí

Tématem schůzky Hamáčka se Zemanem byla i případná další vlna epidemie. „Informoval jsem ho (prezidenta), že budeme dodávat ochranné prostředky skrz Správu státních hmotných rezerv,” přiblížil ministr.

Na schůzce také politici řešili, jak co nejrychleji zajistit návrat v zemi k normálu a jak pomoci podnikům z ekonomické krize. „Za úspěšný pokládám program Antivirus. Kdyby jeho nebylo, byla by nezaměstnanost dvojnásobná,” sdělil ministr.

Shodli se prý na tom, že by pomoc ze strany státu měla být co nejrychlejší. „Čím rychleji dorazí, tím efektivnější to bude,” dodal Hamáček. Cílem je podle něj udržet zaměstnanost a podporovat pracovní místa. Důležité budou také strategické investice jako vysokorychlostní tratě nebo dálnice.

Oba politici pojali schůzku svérázně z hlediska oblečení. Na společné fotografii, kterou publikoval hradní mluvčí, si oba politici vzali červené svetry a objali se. Červeným svetrem se na začátku koronavirové krize proslavil právě Hamáček. Na znamení „solidarity” se ve stejném duchu začali oblékat i další členové krizového štábu.

Reklama

Výběr článků

Načítám