Hlavní obsah

Kauza ricin: Poslanci se postavili za BIS

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci sněmovního bezpečnostního výboru se ve středu na svém mimořádném jednání jednoznačně postavili za opatření civilní kontrarozvědky (BIS) namířená proti působení cizích zpravodajských služeb. Současně považují opatření bezpečnostních složek při hájení chráněných zájmů státu a zdraví občanů České republiky za adekvátní.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel BIS Michal Koudelka

Článek

Tak zní usnesení výboru, které poslanci schválili poté, co vyslechli informace ředitele BIS Michala Koudelky, ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) a policejního prezidenta Jana Švejdara k článkům serveru Respekt.

Poslanci bezpečnostního výboru jednali v utajovaném režimu, při příchodu do jednacího sálu museli odevzdat své mobilní telefony.

Server uvedl s odvoláním na neupřesněné zdroje, že pracovník ruských tajných služeb údajně vybavený jedem ricin přicestoval před třemi týdny s diplomatickým pasem a na letišti ho vyzvedlo auto ruské ambasády. České bezpečnostní složky podle Respektu vyhodnotily přítomnost muže jako bezpečnostní riziko pro Hřiba a Koláře.

Proto mají oba komunální politici, stejně jako starosta Řeporyjí Pavel Novotný policejní ochranu. Rusko označilo zprávu za kachnu.

Ruská hrozba? Když se potvrdí, bude odpověď tvrdá, avizoval Havlíček

Domácí

Kolář a Hřib čelí ruským výhrůžkám kvůli odstranění sochy maršála Koněva z náměstí v Dejvicích. Novotný zase Rusům vadí kvůli plánovanému pomníku vlasovcům v Řeporyjích.

Rusko české politiky trestně stíhá

Moskva kvůli Koněvovi pohrozila odvetnými opatřeními. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu požádal o trestní stíhání lidí, kteří za odstraněním sochy z roku 1980 stojí. Rusko má od počátku dubna zákon, podle něhož hrozí až pět let vězení za poškozování válečných hrobů a pomníků, a to jak v Rusku, tak v zahraničí.

Informace týdeníku Respekt přitom v úterý v rozhovoru pro Radiožurnál veřejně popřel prezident Miloš Zeman. Na adresu údajného pracovníka ruských tajných služeb s jedovatým ricinem uvedl, že pokud by k tomu došlo, české tajné služby by to musely potvrdit, což se podle něj nestalo. Prezident vedle vlády patří k příjemcům zpráv zpravodajských služeb.

Zeman: Rusko jedná přemrštěně, ale je to reakce na hloupost bezvýznamných politiků

Domácí

Zeman si v rozhovoru spletl prudký buněčný jed ricin s ricinovým olejem, jenž působí jako projímadlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám