Hlavní obsah

Schodek rozpočtu bude 300 miliard korun, schválila vláda

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda premiéra Andreje Babiše v pondělí schválila zvýšení schodku rozpočtu na 300 miliard korun. Dosavadní odsouhlasený schodek 200 miliard korun by podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) nebyl dostatečný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

„Krizová situace přetrvává a dochází k dalšímu propadu příjmů, proto je pro záchranu naší ekonomiky tato novela naprosto nezbytná.  V žádném případě si nemůžeme dovolit omezovat investice, které jsou pro oživení naší ekonomiky klíčové,“ zdůvodnila navýšení deficitu Schillerová.

Schillerová navrhne schodek státního rozpočtu 300 miliard

Ekonomika

Podle ní je tak dosavadní rozpočet se schodkem 200 miliard korun nedostatečný. Původně přitom ještě před koronavirovou krizí vláda počítala se schodkem rozpočtu na rok 2020 ve výši 40 miliard korun. Ten zvýšila v březnu.

Analytici: Schodek 300 miliard ČR zvládne, nemusí být finální

Koronavirus

Aby mohl být deficit rozpočtu navýšen o dalších 100 miliard korun, musí s tím souhlasit také poslanci. Ty by se změnou mohli zabývat na úterní schůzi Sněmovny.

Nejvyšší deficit přes 192 miliard korun byl doposud v roce 2009, a to kvůli dopadům světové hospodářské krize.

Reklama

Výběr článků

Načítám