Hlavní obsah

Schillerová: Mluvili jsme do zdi

Počítali jsme s tím, že se o důvěře bude hlasovat ještě ráno, řekla Právu předsedkyně klubu poslanců ANO Alena Schillerová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí v demisi Alena Schillerová na úterním jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Opoziční debata při vyslovení důvěry vládě trvala do sedmi do rána, pak byla přerušena. Nevymklo se vám to z rukou?

Ne. Naše poslance jsme ne­omezovali, a když jsem to poslouchala, všechny projevy poslanců hnutí ANO byly věcné, týkaly se programového prohlášení vlády. Počítali jsme s tím, a ono by to bývalo tak i vyšlo, že se stihne hlasovat v ranních hodinách, takový byl plán. Nestihla jsem ale zabránit přestávce, kterou si vzal klub SPD, to šlo mimo nás.

Politická show hraničící s komedií, hodnotí politologové nekonečnou opoziční exhibici

Domácí

S SPD jste postup nijak nekoordinovali?

Ne, v žádném případě.

Všechny projevy poslanců hnutí ANO byly věcné, týkaly se programového prohlášení vlády

V pozdních nočních a ranních hodinách přece vaše projevy nemohly mít k veřejnosti dosah. V pět ráno lidé sněmovní diskusi nesledují.

Nevím, lidé mi psali i v noci, ale to nebyl primární cíl. Primární cíl byl, že tam seděli ministři, členové vlády a my jim kladli dotazy. Prvních několik hodin vůbec nereagovali, takže jsme spíš mluvili do zdi. Pak se někteří zapojili a zareagovali, což vyvolalo řadu faktických poznámek a dalších dotazů, takže se to možná i tímhle natáhlo. Bylo ale dobře, že někteří ministři zareagovali.

Benda: ANO nahrálo Okamurovi

Domácí

Překvapila vás délka jednání?

Překvapilo mě, že byl velký zájem z klubu hnutí ANO. Já jsem se kromě hygienických pauz nevzdálila ze sálu, byla jsem tam celou noc až do konce, a musím říct, že všechny projevy mých kolegů byly zaměřené na to, čemu rozumějí. Nebo se ptali na to, čemu v programovém prohlášení nerozumějí. To je věcná debata, to patří k demokracii a je to tak v pořádku.

Koaliční politici například kritizovali to, že po závěrečném slovu Andreje Babiše si ještě vzal slovo poslanec Jan Volný, měli to za chaotické.

Chtěl vystoupit dřív, tam se nezkoordinovalo přihlášení. Někdy se přihlásíte a přednostní právo vám tam skočí dřív. Nebyl to žádný záměr. I podle mě by bylo hezkou tečkou, kdyby měl poslední slovo pan bývalý premiér, ale pan poslanec Volný chtěl ještě promluvit. Bylo to krátké vystoupení.

Reklama

Výběr článků

Načítám