Hlavní obsah

Česko vyvíjí vlastní vakcínu na koronavirus, oznámil Vojtěch

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika vyvíjí podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) vakcínu na covid-19. Zatím je vývoj v první fázi. Vakcínu vyvíjejí spolu Státní zdravotní ústav, Ústav hematologie a IKEM. Dostupná by mohla být v řádu několika měsíců.

Záznam: TK k vývoji vakcíny proti covidu-19Video: ČTK

 
Článek

„Česká republika zahájila přípravu k cestě k vakcíně na covid-19. Celá řada zemí usiluje o vývoj a Česko se zařadí do pelotonu těchto zemí,” sdělil v pondělí na tiskové konferenci Vojtěch.

Cílem je tak podle něho zajistit ochranu pro české občany. „Očkování je klíčové. Může nás čekat druhá i třetí vlna,“ doplnil.

Výzkum bude financovat ministerstvo zdravotnictví. Podle prvních odhadů by to mohlo stát několik desítek milionů korun. Očkovací látka by pak mohla být dostupná v řádu „několika více” měsíců.

První fáze zahájena 

„Koronavirus již zkoumáme nějaký čas. První laboratorní fáze byla již  zahájena,” řekl Vojtěch. Celkově by měly být fáze tři.

Vakcínu nyní ve světě vyvíjí asi 80 laboratoří. Výzkum v tuzemsku vede internistka a kardioložka Věra Adámková. „Pro současný svět je to téma číslo jedna a představa, že by potom měl někdo jako prioritu jinou zemi, je velmi naivní,” zdůvodnila Adámková, proč by se Česko nemělo spoléhat na výzkum v jiných zemích.

Vakcínu budeme mít do konce roku, máme náskok z dřívějška, hlásí Oxford

Koronavirus

Podle ní má Česko zkušenosti s vývojem vakcín z minulosti a má některé znalosti, které může při práci využít. „Spolupracujeme s kolegy z jiných zemí, ale je potřeba hledat vlastní cestu,” upřesnila Adámková.

Laboratorní práce

Česko pak pracuje na hledání vakcíny již od února, a to převážně na bázi rešerše. „V první fázi se pak jedná o práci laboratorní,” sdělila Adámková.

„Vše se dělá v laboratoři, která je speciálně zabezpečená. Tam se vyšetřoval MERS nebo jiné život ohrožující viry,“ doplnil ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský. Podle něho se nyní covid-19 daří pěstovat.

IKEM by se měl pak zapojit ve dvou oblastech. „Budeme se podílet na logistické podpoře testování buněčných kultur. Podílet se budeme i na preklinickém testování na laboratorních hlodavcích,” upřesnil ředitel IKEMu Michal Stiborek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám