Hlavní obsah

Roušky z nanovláken vyvinuté v Česku se k nám zatím nedostanou. Čína stáhla produkci pro sebe

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Hrozba koronaviru vyvolává obavy hraničící s panikou i u nás. Svědčí o tom mimořádný zájem o účinné ochranné pomůcky, tedy roušky s nanovlákny, které jako jediná u nás vyvíjí a v Číně nechává vyrábět brněnská společnost Respilon. Země si nyní stáhla veškerou produkci pro sebe a na jiné trhy včetně toho českého se nyní roušky nedostanou.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nejžádanější rouška s účinným nanovláknem Respimask v současnosti zmizela z trhu.

Článek

Jejich produkty označované jako ústenka s nanovlákny Respimask se vyrábějí v třech provozech v Číně, kam Respilon dodává veškerý materiál včetně nanovlákna a Číňané ústenky jen šijí. Pro domácí i zahraniční trh v celém světě, kde Respilon prodává. Tomu je však dočasně konec. Čína zařídila znásobení výroby a veškerou produkci si nyní odebírá sama.

„Bohužel se rozšíření viru protnulo s oslavami čínského Nového roku, což znamená velký přesun lidí a to přispělo k rychlému rozšíření nákazy. Čínská vláda nám tedy oznámila, že do odvolání vyhlašuje embargo na vývoz ústenek, které tam necháváme vyrábět. Zároveň jsme tam také znásobili výrobu na maximum možného,“ uvedl v Brně šéf Respilonu Roman Zima.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Generální ředitel Respilon Group Roman Zima

Čínská produkce byla do zvýšení výroby 150 000 roušek denně ve všech třech provozech. Jak dodal, mohla by se tato situace zlepšit nejdříve po devátém únoru, kdy oslavy končí.

Testy vyloučily v Česku koronavirus u 20 lidí, čtyři další čekají na výsledek

Domácí

„Shodou okolností však rozjíždíme během čtrnácti dnů se svými vědeckými spolupracovníky z Izraele výrobu v jejich zemi. Půjde dokonce o roušky, které vir nejen zachytí, ale i zabíjí. Reálně však očekáváme, že tyto produkty se na náš trh mohou dostat až v řádu šesti či osmi týdnů. Jejich cena bude stejná jako u dosud vyráběných nanovláknových ústenek, tedy u nás za 50 korun,“ uvedl Zima.

Princip důsledné ochrany a likvidace virů u nového typu roušky, jejíž výroba je před zahájením, spočívá v použití oxidu mědi, ze které se ústenka bude vyrábět. „Při rozjezdu výroby počítáme s množstvím řádově ve statisících, po plném zahájení provozu to už budou miliony těchto účinných roušek,“ doplnil k projektu výroby Zima.

Miliony objednávek

Jak doplnil tajemník Asociace nanotechnologických průmyslů ČR Pavel Malúš lidé sice vykupují ve velkém prodejny lékáren či zdravotnických potřeb, ovšem takové nákupy jsou často proti koronaviru zbytečné.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„Ústenky z papíru, bavlny či roušky s karbonem, ani módní molitanové či chirurgické ústenky jednoduše nákaze obávaným virem nezabrání. Vždy se totiž jedná o pomůcku, která nechrání nositele před virem. Opravdu účinnou ochranou před nákazou je použití nanovláken, tedy membrány z nanovlákna vyrobené,“ vysvětlil Pavel Malúš s tím, že právě ČR patří mezi absolutní špičku ve vývoji a výrobě produktů v této oblasti.

„Za celý minulý rok jsme prodali 700 000 všech námi vyráběných ochranných pomůcek, tedy především ústenek, za poslední dny jsme však zaznamenali osm a půl milionu objednávek, a jeden ze známých internetových prodejců dokonce zastavil nabídku našich produktů, když zaznamenali 300 objednávek na roušky za dvě minuty, a to i třeba prací nákrčníky s nanovláknem kterými lze samozřejmě zakrýt i ústa a jejichž cena je téměř 700 korun. Nápor na naši společnost začal minulý týden a od té doby neustal,“ popsal Zima téměř hysterický zájem s tím, že s Čínou jsou v neustálém kontaktu.

„Máme tam i svého člověka a podle posledních zpráv by se mohl vývoj poněkud uklidnit a nemuselo by tak dojít k pandemii, která se nyní tak často zmiňuje,“ dodal Zima. Společnost prodává své výrobky prostřednictvím meziskladů na několika místech světa. S loňským obratem 1,9 milionů eur zaměstnává čtrnáct lidí.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Modelka předvádí použití takzvané ústenky

Anketa

Pořídili jste si v kvůli obavám z koronaviru nějaké ochranné pomůcky?
Ano
24,4 %
Ne
55,6 %
Chtěl/a bych, ale jsou vyprodané
20 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5987 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám