Hlavní obsah

Roušky jsou zpět. Od soboty budou povinné na vnitřních hromadných akcích

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Od soboty budou povinné roušky ve vnitřních prostorách při hromadných akcích. Opatření vyhlásil ve čtvrtek na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v souvislosti se zhoršující se epidemiologickou situací v tuzemsku.

Foto: Novinky

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

„Vnímáme, že existuje riziko komunitního šíření. Musíme proto zavést nějaká preventivní opatření. Rozhodl jsem se, že s účinností od soboty dojde k zavedení plošné povinnosti ochrany nosu a úst ve vnitřních prostorách,“ sdělil ministr.

Opatření bude platit pro hromadné akce nad 100 osob ve vnitřních prostorech. Od pondělí bude omezena tato kapacita na 500 osob.

Na párty v pražském klubu se pilo jedním brčkem. Nakažených je už stovka

Domácí

Podle ministra je totiž na místech, kde se koncentruje větší počet lidí, výrazný potenciál nákazy. Zmínil to v souvislosti s pražským klubem Techtle mechtle, kde se párty účastnila dívka s covidem. V souvislosti s touto akcí se nakazilo už 98 lidí z řad návštěvníků, jejich rodin i zaměstnanců klubu.

Roušky i na svatbách a pohřbech

Ochrana nosu a úst ale není povinná v restauracích, barech či klubech, pokud se v nich nekoná žádná akce jako například koncert. Pokud tam koncert bude, roušky už jsou povinné. Zakrytá ústa nemusí mít lidé ani v obchodech a v MHD.

Povinné ale budou na svatbách a pohřbech, které jsou ve vnitřních prostorech a účastní se jich více než 100 osob.

Noste roušky. Nečekejte, až vám to ministr nařídí, vyzývá Hamáček

Domácí

Situace podle něho zatím ale není alarmující, jak ve čtvrtek dříve uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Nízký je podle něho totiž počet hospitalizovaných lidí. Daří se také chránit rizikovou skupinu seniorů.

Ministr Vojtěch oznámil nová opatření

Koronavirus

Aktuálně je v České republice přes pět tisíc aktivních případů a v posledních dnech poměrně výrazně narostl i počet nově odhalených případů. Ve středu jich přibylo 247.

Reklama

Výběr článků

Načítám