Hlavní obsah

Na párty v pražském klubu se pilo jedním brčkem. Nakažených je už stovka

– Praha
Novinky, jam

V souvislosti s večírkem v pražském klubu Techtle Mechtle pražští hygienici odhalili již 98 případů nákazy, z toho 68 jsou přímí účastníci oslavy. Příčinou masivního rozšíření nákazy bylo i to, že návštěvníci klubu pili jedním brčkem. Šéfka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová očekává, že přibude už jen pár případů, protože hygienici jsou s trasováním z 90 procent hotoví.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Noční klub Techtle Mechtle na pražských Vinohradech.

Článek

„K dnešnímu datu máme informaci, že z 98 vyhledaných onemocnění v souvislosti se zábavou bylo 68 přímých účastníků akce. Zbytek jsou další rodinné kontakty nebo kontakty z volnočasových aktivit,” osvětlila Novinkám Jágrová s tím, že případy mohou v rámci epidemiologického šetření ještě přibývat.

Pár případů ještě přibude, nikoliv desítky

Neočekává však, že by se jednalo o desítky, ale pouze o jednotky případů. „Myslím si, že stovky dosáhneme, ale příliš ji nepřekročíme. Určitě nějaké případy vypadnou, ale myslím si, že to budou jednotlivci, protože už máme uděláno 90 procent šetření, takže už to opravdu nebude tak dramatické. Dva, tři, pět, sedm případů bude, ale určitě ne desítky,” doplnila.

Do karantény po pražské párty míří až 200 lidí, tvrdí Jágrová

Domácí

Pražští hygienici by se tedy brzy mohli vrátit ke své běžné práci. Dosud, jak ve středu Jágrová potvrdila Novinkám, totiž pracují pouze na dohledávání lidí z klubové zábavy, která se konala 11. července. Oslavy se zúčastnili také někteří fotbalisti rezervních týmů Sparty, Dukly či Bohemians 1905.

Na párty nákazu přinesla zřejmě dívka, která však neměla žádné příznaky. Podle ranního vyjádření Jágrové pro Radiožurnál je průběh nemoci u všech nemocných lehký, u některých bezpříznakový. Uvedla také, že za rozšířením nákazy také mohlo být společné pití drinků jedním brčkem.

Roušky být nemusely

Účastníci večírku na sobě neměli roušky, což mohlo také sehrát určitou roli. Je však nutné podotknout, že přestože se účastníci nacházeli v uzavřeném prostoru a akce se zúčastnilo zřejmě více než sto lidí, zakrytý nos a ústa mít nemuseli.

„Roušky nebyly povinné, protože to není veřejný prostor a je to restaurace, takže toto opatření se na to nevztahovalo,” vysvětlila pro Novinky Jágrová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám