Hlavní obsah

Respirátory zůstávají. Ministerstvo stihlo opravit opatření

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Vláda v pátek schválila úpravu opatření ohledně povinnosti nošení respirátorů ve vnitřních prostorech. To dosavadní zrušil v úterý Nejvyšší správní soud (NSS) kvůli nedostatečnému zdůvodnění, resort zdravotnictví výtky zapracoval.

Respirátory zůstávají. Ministerstvo stihlo opravit opatřeníVideo: Novinky

 
Článek

„Upravili jsme opatření tak, jak soud požadoval odůvodnění opatření, tak aby to skutečně reflektovalo výtky soudu. Je to základní opatření ve všech zemích, nošení ochrany dýchacích cest nemůže být bráno jako nějaké extenzivní opatření, je to základ. Snažili jsme se to doplnit, zapojili jsme odborníky,” řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Resort musel k úpravě opatření přistoupit poté, co jej Nejvyšší správní soud (NSS) v úterý kvůli nedostatečnému zdůvodnění zrušil. Na nápravu dal ministerstvu třídenní lhůtu, která měla vypršet v pátek.

Obejdeme se už bez respirátorů? Tisková konference po jednání vlády

Domácí

Kdyby resort a vláda k úpravě a vyhlášení nového opatření nepřistoupily, lidé by mohli od pátku všude odložit roušky a respirátory. To se však nestane.

Respirátory zůstávají. Ministerstvo stihlo opravit opatření.Video: Novinky

Soud o věci rozhodoval na základě žaloby od muže, který kvůli zdravotním problémům nemůže nosit respirátor a kvůli této povinnosti se cítil diskriminován.

Nespadal totiž do úzké skupiny výjimek, pro něž povinnost neplatí. Ministerstvo proto přikročilo, jak požadoval soud, i k rozšíření skupiny výjimek.

„Zohledníme to, že pokud člověk ze zdravotních důvodů nemůže nosit respirátor, tak se stanoví obecná výjimka, kdy v takovém případě mají povinnost nosit ochranu nižší třídy, tedy roušku. Ve výjimečných případech nemusí mít nic, ale musí to být doloženo zdravotním potvrzením, pro něž musí být důvody, a musí to být zaneseno do zdravotnické dokumentace,” doplnil Vojtěch.

ANO má peníze a média, my jsme museli pracovat, vysvětluje Maláčová

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám