Hlavní obsah

Obejdeme se už bez respirátorů? Tisková konference po jednání vlády

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) řešila na svém pátečním mimořádném jednání opatření týkající se povinnosti nošení respirátorů ve vnitřních prostorách, které v úterý zrušil Nejvyšší správní soud (NSS). Tisková konference po jednání kabinetu je naplánována na 8:00, Novinky ji nabízí živě.

TK po mimořádném jednání vlády 30.7.2021Video: Novinky

 
Článek

Jedním z hlavních bodů pátečního jednání kabinetu je opatření týkající se povinnosti nošení ochranných prostředků úst a nosu ve vnitřních prostorách, jakými jsou například obchody či MHD.

Aktuální opatření v úterý zrušil Nejvyšší správní soud (NSS), ministerstvu zdravotnictví dal třídenní lhůtu na úpravu a doplnění zdůvodnění.

Někteří demonstranti se pokusili dostat do budovy ministerstva zdravotnictvíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Lhůta vyprší právě v pátek, podle čtvrtečního vyjádření mluvčí resortu Gabriely Štěpanyové ministerstvo připomínky zapracovává a soudu vyhoví.

PŘEHLEDNĚ: Jak se bude dál rozvolňovat

Domácí

Kdyby resort a vláda k úpravě a vyhlášení nového opatření nepřistoupily, lidé by mohli od pátku všude odložit roušky a respirátory.

Na programu schůze by mohl být také návrh premiéra ohledně „odměny” za očkování.

Páteční demonstrace před ministerstvem zdravotnictvíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Babiš ve středu na Twitteru napsal, že chce prosadit dva dny placeného volna pro všechny státní zaměstnance, kteří se od začátku roku nechali naočkovat. Tímto krokem by Babiš rád motivoval lidi k očkování.

Dostane se i na afghánské tlumočníky?

Zda se ministři na páteční mimořádné schůzi zabývali také pomocí afghánským tlumočníkům, kteří v posledních dvaceti letech spolupracovali v zemi s českými vojáky, není jasné.

Materiál, jak se o tlumočníky konkrétně postarat, připravilo ministerstvo obrany už na pondělním jednání kabinetu, ten o něm ale nerozhodl.

Afghánským tlumočníkům hrozí po odchodu amerických a aliančních vojsk v případě ovládnutí země Tálibánem reálné nebezpečí.

Reklama

Související články

PŘEHLEDNĚ: Jak se bude dál rozvolňovat

Vzhledem k nehoršící se epidemické situaci se vláda v pondělí rozhodla, že od začátku sprna ještě více rozvolní některá covidová opatření a navýší počty lidí...

Výběr článků

Načítám