Hlavní obsah

Půl roku s covidem v nemocnici. Měl štěstí, žije

Dušnost, únava nebo přetrvávající kašel. To jsou jedny z nejčastějších potíží, se kterými se potýkají lidé po prodělaní covidu. Většinou začnou odeznívat až po půl roce, někdy i později. Pan Zbyněk (53) prodělal covid v březnu, a ještě se nevrátil do práce. Stále se vypořádává s neuropatií nohou, která se u něj objevila.

Foto: Zorana Jevtic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jak ale sám říká, oproti jiným pacientům s covidem měl ohromné štěstí. „Když jsem se probudil na ARO, tak mi doktoři řekli, že nevědí, jak je možné, že žiju. Všechny parametry, které sledovali, jsem měl špatné. Měli tam pacienty s podobnými průběhy a všichni umřeli,“ vzpomíná pan Zbyněk, který si přál zůstat v anonymitě.

Ve špitále strávil s covidem půl roku, z toho dva měsíce v umělém spánku.

Naočkovat. Bez debat!

Po probuzení si vyslechl, že má prasklou plíci a nějaký čas se mu bude obtížně chodit.

„Měl jsem problém s nohama. Nejen, že byly ochablé a nemohl jsem chodit, ale dostal jsem neuropatii a s tím se léčím doteď,“ popsal muž Právu.

Polské firmy chtějí vědět, jestli jsou jejich zaměstnanci očkovaní

Zahraniční

Několik měsíců strávil v rehabilitačním centru, teď ho čeká ještě pobyt v lázních. Navzdory cvičení a posilování ustupují problémy pomalu. „Není to z týdne na týden. Spíše v řádu měsíců. Ty nervy na nohou musí dorůst a doktoři vám neřeknou, jak rychle to půjde,“ podotkl pan Zbyněk.

Nejen on byl překvapen tím, co virus dokáže. Nepatří mezi ohrožené skupiny, u kterých by se daly očekávat komplikace, ani se neléčí s chronickým onemocněním.

„Řekl bych, že jsem byl relativně zdravý, ale stejně mě to takto zasáhlo,“ poznamenal.

Předejít dlouhotrvajícím komplikacím a těžkému průběhu se dá podle lékařů pouze očkováním. Z víc než 73 tisíc nově nakažených za říjen bylo zhruba 53 tisíc lidí neočkovaných. U rizikových pacientů je možné nasadit co nejdříve od příznaků i léčbu monoklonálními protilátkami, které brání vážnému průběhu. Nejde ale o náhradu za očkování, efekt léčby je jednorázový a vhodný pro ty, které těžký průběh kvůli zdravotním predispozicím ohrožuje.

Omezení pohybu a každodenní testování v práci. Němci zvažují zpřísnění opatření

Evropa

Pro očkování se rozhodl i pan Zbyněk a po nepříjemné zkušenosti se chystá i na posilující dávku. „V nemocnici jsem se nechal naočkovat. Bez debat. Vůbec jsem o tom nepochyboval,“ odvětil bleskově s tím, že dostal dvoudávkovou vakcínu. „Teď půjdu na třetí dávku, i když mi říkají, že po prodělaném covidu nemusím,“ dodal muž.

Dušnost i infarkty

Počty lidí, kteří se potýkají s dlouhodobými následky, setrvale rostou s tím, jak přibývá nakažených. Například postcovidovou ambulanci ve FN Brno navštívilo už 3500 pacientů. „Počet stoupá mírně a konti­nuálně. Kapacity, a tudíž čekací doby, jsou mírně napjaté vzhledem k dlouhodobému nedostatku zdravotníků. To bude do budoucna problém,“ upozornil přednosta tamní Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Milan Sova.

Jak v Evropě utahují smyčku kolem neočkovaných

Koronavirus

Nejčastější je přetrvávající kašel a namáhavá dušnost. Potíže jsou různorodé a podle lékařů mohou postihnout až každého desátého pacienta. Objevuje se také únava, bolest svalů a hlavy, potíže se spánkem, výpadky paměti nebo třeba srdeční problémy.

„Bylo u nás hospitalizováno několik nemocných se zánětem srdečního svalu, kde souvislost s covidem byla velmi pravděpodobná. Léčili jsme i nemocné se srdečními infarkty či tromboembolickou chorobou (krevní sraženiny v žilách, případně zanesené do plic), kde byla souvislost s covidem přinejmenším možná,“ přiblížil Petr Ošťádal, vedoucí lékař kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce a člen České kardiologické společnosti.

Vedle dušnosti zmiňuje jako častou také bolest na hrudi. V takovém případě je nutné ozvat se co nejdříve lékaři.

Neuropatie výjimečná

Kardiologické problémy po očkování jsou podle lékaře ojedinělé a vždy s mírným průběhem. Řada rozsáhlých studií dokládá ochranný efekt vakcíny. „Z dat jednoznačně vyplývá ochranný účinek očkování, a to velmi přesvědčivě nejen proti těžkému průběhu, ale i specificky proti onemocněním srdce. Týká se to srdečních infarktů, plicních embolií, myokarditid, arytmií a dalších diagnóz,“ poznamenal Ošťádal.

Proč se u někoho potíže projeví a u jiného ne, stále není jasné. Neuropatie nohou je však podle lékaře Radima Mazance z neurologické kliniky ve FN Motol spíše vzácnost a problémy podle něj nelze jednoznačně přičítat covidu.

Na Slovensku prudce stoupá počet infikovaných, rekordy trhají Ukrajina i Rusko

Koronavirus

Souviset to může i s jinými faktory. Například s metabolismem, indukovanými léky nebo třeba oxidativním stresem (podílí se např. na vzniku Parkinsonovy choroby nebo srdečních arytmií). „Na naší klinice jsme měli několik pacientů, u kterých jsme o této souvislosti uvažovali, ale jasný důkaz jsme nenašli,“ napsal Právu.

„Stanovisko Peripheral Nerve Society (Mezinárodní společnost pro léčbu onemocnění periferních nervů) k tomuto problému je rezervované a spíše se kloní k tomu, aby se souvislost mezi vznikem neuropatie a prodělanou infekcí koronavirem hodnotila individuálně a obezřetně. Důvodů, proč se vyvine neuropatie při těžkém průběhu koronavirové infekce, je více,“ dodal Mazanec.

Výjimkou nejsou ani psychické problémy nebo úzkosti. „Evidujeme značný nárůst počtu volajících, kteří po prodělání covidu trpí úzkostmi, depresemi nebo poruchami spánku,“ potvrdila vedoucí krizové Linky seniorů Kateřina Bohatá z organizace Elpida s tím, že při akutních potížích jim mohou senioři zavolat na telefonní číslo 800 200 007.

Reklama

Výběr článků

Načítám