Hlavní obsah

Prymula: Semafor je kočkopes

– Praha

Za vznikem takzvaného semaforu, který ukazuje riziko nákazy v jednotlivých okresech, byly politické tlaky, řekl v úterý v České televizi ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). On sám měl s jeho vznikem „trochu problém”. Současnou situaci kolem semaforu považuje za kočkopsa.

Foto: Petr Horník, Právo

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula krátce poté, co ho do úřadu uvedl premiér Andrej Babiš

Článek

Za problém semaforu označil, že mapuje situaci, která již byla. „My potřebujeme zastavit vir dopředu,” uvedl.

„Neříkám, že byl úplně šťastně zvolen, byly tady politické tlaky, aby tady byl,” řekl nový ministr k semaforu.

„Buď máme semafor a opatření jsou navázána na něj, nebo nemáme semafor a opatření děláme plošná. Teď je to trochu kočkopes,” řekl.

Za dva týdny může být stejně červeno všude

Semafor je podle něj dobré sledovat kvůli tomu, aby bylo jasné, jak na tom která lokalita je. Zároveň poznamenal, že pokud by pokračoval týden či dva stejný růst, jako dosud, celá mapa České republiky by se na semaforu zbarvila do červena.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Takzvaný semafor ukazuje stav koronavirové nákazy v jednotlivých okresech. Rozeznává tři stupně, zelený, oranžový a nejhorší červený, v němž je zatím jen Praha. V oranžovém stupni je od pondělí 28 okresů. Zbylé okresy jsou zelené. Žádný okres v Česku už nemá bílou barvu, která znamená nulové nebo zanedbatelné riziko nákazy. V pondělí aktualizovaný semafor odráží situaci mezi 12. a 18. zářím.

Aktualizovaný semafor: Praha dál červená, přibylo oranžových okresů

Koronavirus

Lepší komunikace. Budou jen dvě tiskovky týdně

Prymula také označil za jednu z priorit lepší komunikaci ministerstva. Chce, aby se jednou až dvakrát týdně konala na ministerstvu tisková konference. „Moje komunikace s masmédii by se měla omezit opravdu na dva dny, abychom měli čas na práci. Budu se snažit ta klíčová sdělení komunikovat sám,” dodal.

O opatřeních, která se ministerstvo chystá vyhlásit ve středu, nicméně informoval nikoliv oficiální cestou, nýbrž prostřednictvím rozhovorů ve vybraných médiích. Jedná se o omezení otevírací doby restaruací a barů do 22:00 a omezení počtu návštěvníků sportovních akcí na 2000.

Od čtvrtka budou restaurace zavírat už v deset, omezí se sport, rozhodl Prymula

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám