Hlavní obsah

Od čtvrtka budou restaurace zavírat už v deset, omezí se sport, rozhodl Prymula

Aktualizováno

Od čtvrtka budou muset restaurace zavírat už ve 22:00, řekl nový ministr zdravotnictví Roman Prymula. Ve stejný den stát omezí i sportovní akce pro diváky. Opatření by měla trvat dva týdny.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Roman Prymula

Článek

„Opatření, které se týká zkrácení na deset hodin večer, se opravdu stane. Vyhlásíme to zítra,“ citoval Prymulu server Idnes. V České televizi následně upřesnil, že opatření by měla trvat dva týdny. „Pokud dojde k oploštění té křivky, budou zrušena,” řekl.

Podle ministra mohou lidé do hospody přijít v dřívější dobu. „Bohužel to je jedno z nejrizikovějších míst,” dodal.

Prymula omezení odůvodňuje tím, že lidé podle něj ztratili ostražitost. V současnosti platí omezení otevírací doby mezi půlnocí a šestou hodinou ráno.

„Ještě další hodinu až dvě to má ještě dojezd. Když se to zavře o půlnoci, tak si tam lidé nakoupí a pak se ještě dvě hodiny kolem toho zařízení pohybují,” upřesnil později v ČT.

Restaurace: U nás je už ale bezpečno

Omezení otevírací doby kritizují pivovary, které poukazují na vysoké ztráty. Navrhují kompromis, podle kterého by se zavíralo ve 23:00, ale ve 22:00 by musela padnout poslední objednávka. Dřívější zavírací dobu kritizuje i Hospodářská komora ČR.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka jsou v restauracích už nyní dodržována pravidla bezpečnosti a je minimalizováno riziko nákazy.

Provozovatelé stravovacích zařízení si podle Hospodářské komory ČR zaslouží vysvětlení k dalšímu zkrácení provozní doby. Vláda podle komory v posledních dnech omezuje obory, ze kterých podle oficiálních zdravotnických dat pochází jen minimální počet nakažených.

Prymula uváděl, že nechce pro zmírnění epidemie nemoci covid-19 zavádět opatření, která by handicapovala ekonomiku. V pondělí také serveru Seznam Zprávy řekl, že chce dramaticky zlepšit komunikaci ministerstva související s epidemií.

Zavíračka v jedenáct, poslední objednávka v deset, smlouvají u Prymuly pivovary

Ekonomika

Plánované omezení účasti na akcích

Počet diváků na sportovních akcích by se měl omezit na 2000 sedících lidí, řekl Prymula v úterý večer v Interview ČT. V televizi Nova posléze upřesnil, že limit 2000 diváků bude platit pro venkovní akce. „Uvnitř to bude tisícovka,” doplnil.

Omezení Prymula konzultoval s předsedou Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou. Při příznivém vývoji epidemiologické situace by mohlo platit jen 14 dní.

Česko je podle Prymuly v této oblasti benevolentnější než okolní země. I chystaný omezený počet diváků na sportovních akcích v ČR bude podle ministra poměrně vysoký. Očekává ale, že se lidé po stadionu rozprostřou a šance na nákazu bude nízká.

Na úterní tiskové konferenci Prymula uvedl, že se brzy pravděpodobně omezí počet účastníků na 100 na venkovních akcích a na 50 na vnitřních. Počítá se přitom s výjimkami pro méně rizikové akce. V této souvislosti ministr hovořil o kulturních akcích se sedícími diváky, přímo ke sportu se nevyjádřil.

Podle České unie sportu (ČUS) limit 50 osob znemožní konání soutěžních utkání v mnoha kolektivních sportech. "Číslo 70 plní epidemicky téměř stejnou úlohu a soutěže umožní," uvedl předseda unie Miroslav Jansta.

Anketa

Souhlasíte s omezením otevírací doby restaurací na 22:00?
Ano
51,3 %
Ne
48,7 %
Celkem hlasovalo 30599 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám