Hlavní obsah

Prymula: Riziko nákazy je pro děti téměř nulové

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Riziko nákazy pro děti ve školách je podle náměstka zdravotnictví Roman Prymuly téměř nulové. Řekl to na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády. Rodiče by tak neměli mít obavu pustit děti do školy.

Foto: Novinky

Roman Prymula

Článek

„Riziko přenosu pro děti ve školách je významně nižší než přenos u dospělých a myslím, že není třeba mít obavy. Riziko je téměř nulové. Přesto jsem docházku dali dobrovolnou,” prohlásil Prymula.

Rodiče tráví s dětmi přes tři hodiny denně učením, tvrdí průzkum

Věda a školy

Odkazoval se na německé a americké studie i na počet nakažených v Česku. „Můžeme vidět, že míra přenosu je poměrně malá. Máme nakažených 250 lidí do 12 let věku, což je vzhledem k celkovému počtu přes 8000 nakažených minoritní část, a proto si nemyslím, že by tady měly být nějaké obavy,” dodal náměstek.

O tom, zda 25. května poslat žáky prvního stupně do školy, nebo nikoliv, debatují rodiče a řada z nich má z nákazy obavu.

Nechcete poslat dítě do školy? Můžete přijít o ošetřovné

Domácí

Vláda se ale snaží rodiče ujistit i s ohledem na to, že se na ni obrací zaměstnavatelé, jejichž zaměstnanci jsou doma s dětmi, pobírají část peněz a ošetřovné na dítě a do práce se vrátit nechtějí. Pokud totiž dítě do školy pošlou, nárok na ošetřovné ztrácí. Pokud ale vyplní v čestném prohlášení, že mají obavu z nákazy, mohou s dítětem zůstat doma.

Reklama

Výběr článků

Načítám