Hlavní obsah

Prymula: Nouzový stav omezí vzdělávání a volnočasové aktivity

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) s ministrem školství Robertem Plagou (ANO) v úterý představili další opatření ve školách, která mají omezit šíření koronaviru. Počítají mimo jiné s uzavřením části středních škol v nejvíce zasažených regionech. Prymula zopakoval, že ve středu požádá vládu o vyhlášení nouzového stavu. Ten by měl platit od pondělí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (vpravo) a ministr školství Robert Plaga

Článek

„Neutěšená situace” podle Prymuly vyžaduje razantní řešení. Některá opatření podle něj bez nouzového stavu nelze vyhlašovat. Kapacita zdravotnických zařízení je limitována a například nařízení pracovní pohotovosti nelze podle něj bez nouzového stavu vyhlásit.

„Budeme se snažit spolupracovat s lékařskými fakultami,” nastínil Prymula, že kapacita mediků, kteří by mohli nastoupit do zdravotnictví, je v řádech tisíců osob.

Opatření budou cílena do školství a volnočasových aktivit, aby měla co nejmenší ekonomické dopady.

Přehledně: Co může vláda za nouzového stavu

Koronavirus

Opatření ve školství budou aplikována regionálně na dobu 14 dnů. Cílem je snížit reprodukční číslo z nynějšího 1,2 pod 1. Opatření začnou platit stejně jako nouzový stav od příštího pondělí. Studenty středních škol v červených a oranžových regionech tak podle všeho čeká minimálně po dva týdny distanční výuka.

Mateřských a základních škol se omezení přítomnosti dětí při výuce nedotkne. Totéž bude platit i pro nižší ročníky víceletých gymnázií. Pro potřeby pedagogických pracovníků by mělo být uvolněno 2,5 milionu respirátorů.

Střední školy jsou podle ministra jedním z ohnisek nákazy, z nichž se covid-19 dále šíří. Cílem je omezit sdružování mládeže.

Pro vysoké školy budou platit opatření dle rozhodnutí hygieniků. Distanční výuka na vysokých školách již nyní platí v regionech s vyšším rizikem nákazy.

Foto: MZČR

Stupně pohotovosti v oblasti ochrany veřejného zdraví

Detaily opatření chtějí ministři zveřejnit zítra.

„Bude to podstatně mírnější než na jaře,“ uvedl Prymula.

Ministr přiznal, že ČR nebude přistupovat k omezení cestování, ale předpokládá, že ze strany okolních zemí může k takovýmto opatřením dojít.

Českým nemocnicím do týdne dojde remdesivir

Domácí

Ministr se vyjádřil i k dodávkám remdesiviru, kterého začal být v tuzemských nemocnicích nedostatek. Podle něj již část dávek dorazila a do konce týdne by mělo být v ČR 1969 dávek, které ČR získá zdarma v rámci pilotního projektu. Další dodávky budou zajišťovány skrze EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám