Hlavní obsah

Českým nemocnicím do týdne dojde remdesivir

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lék remdesivir, který se používá při léčbě nemoci covid-19 s těžkým průběhem, začíná v Česku docházet. Lékařům v nemocnicích nevystačí zásoby na více než týden, pokud nedostanou další. Upozornil na to v neděli Český Rozhlas. Ministr zdravotnictví Roman Prymula pak ČTK sdělil, že jeho úřad dojednává s výrobcem léku dodání další várky do konce tohoto týdne.

Foto: Reuters

Dávka Remdesiviru

Článek

„Stávající objem remdesiviru, který v Česku máme, bude spotřebován příští týden. Jde o značný problém, protože lék je ověřen pro rychle se rozvíjející formy koronavirové infekce a pro pacienty, kteří potřebují být napojeni na kyslík,“ řekl Rozhlasu vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice  Martin Balík.

ON-LINE: V Česku prudce stoupá počet zemřelých s covid

Domácí
Více v našem speciálu:
Koronavirus SARS-CoV-2 (2019-nCoV)

Na zmenšující se zásoby remdesiviru upozornila jako první Sekce nemocničních lékárníků. Ta nyní přichází také s nařízením, komu lék v případě, že remdesivir začne v nemocnici docházet, podat, a komu už ne. Mezi indikacemi pro podání remdesiviru podle lékárníků je, že pacient není na plicní ventilaci a nemá příznaky covidu-19 déle než pět dní. S tím ale Balík nesouhlasí.

„U těžkých forem, kde se příznaky objevují do sedmi dnů, má lék opodstatnění a měl by být podáván. Pro pět dnů nemáme podklady v literatuře a myslím si, že je to velmi restriktivní. Přimlouval bych se za dodržení jednoho týdne,“ uvedl.

„Zpřísnila se indikace (důvody pro použití léku, pozn, red.) a jednáme s firmou Gilead o dodávce léku, která by měla dorazit v průběhu tohoto týdne," oznámil ČTK Prymula. Také ředitel české pobočky Gilead Sciences Pavel Březina řekl rozhlasu, že se snaží remdesivir dostat do Česka ještě do konce září.

Berlínští lékaři nalezli protilátky. Tři z nich velice nadějně zabírají

Evropa

Covid-19 má u většiny lidí lehčí průběh. V poslední době však v Česku značně vzrostlo množství hospitalizovaných. Počet lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici, se podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví k sobotě zvýšil od začátku září zhruba pětinásobně na 802.

Na více než pětinásobek stoupl i počet hospitalizovaných, kteří jsou ve vážném stavu. Podle ministerstva jich je 181. Jen za tento týden už přibyly v nemocnicích téměř tři stovky nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám