Hlavní obsah

Prvním očkovaným se ztíží cestování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatsko a Rakousko uznávají plné očkování pouze 270 dní, tedy zhruba devět měsíců po aplikaci. Těm, kteří byli očkováni mezi prvními, tedy lidem vyššího věku, zdravotníkům nebo učitelům, tento termín v příštích měsících vyprší.

Foto: Novinky

Certifikáty v aplikaci Tečka už se nezobrazují podle platnosti zeleně a červeně, ale pouze modře.

Článek

V praxi se to dotkne hlavně lidí, kteří budou mířit do Alp na lyže a neobešli by se tak opět bez nutnosti testů. Jak upozorňuje ministerstvo zahraničních věcí, o délce platnosti očkování debatují i další země včetně ČR. Ministerstvo zdravotnictví zatím počítá pouze s tím, že třetí dávku by během podzimu dostaly ohrožené skupiny, nikoli tedy cestovatelé.

V případě Chorvatska je při prošlém očkování variantou absolvovat PCR test na jeho území a čekat den v izolaci na výsledky.

Dánsko ruší všechna opatření, covid už není hrozbou

Koronavirus

„Prioritou Chorvatska je co nejvíce prodloužit trvání turistické sezony, aniž by jim pokračující nárůst nových případů ohrozil stabilitu zdravotnického systému. Političtí představitelé soustavně vyzývají veřejnost k tomu, aby se očkovala, a očkovat se na vybraných místech mohou i turisté. Chorvatsko také sleduje vývoj v zemích, kde se rozhodli pro aplikaci třetích očkovacích dávek,“ řekl Právu chargé d’affaires Slavomír Goga.

Připomněl, že Chorvaté původně stanovili lhůtu platnosti očkování na 180 dní, než to ale českým turistům zkomplikovalo příjezd, byla včas prodloužena na 270 dní vzhledem k tomu, že první osoby byly v Česku očkované koncem loňského prosince a druhou dávku dostaly letos v únoru. V jejich případě devět měsíců vychází na listopad, kdy už bude v Chorvatsku po hlavní sezoně.

Několik lidí v Česku už dostalo třetí dávku vakcíny

Domácí

Česká diplomacie aktuálně vyjednala se Slovinskem, že volný průjezd při tranzitu na cestě k moři bude platit až do 5. září a nikoli do neděle 29. srpna. Termín Slovinci posunuli opakovaně. Poté budou také u projíždějících kontrolovat bezinfekčnost, tedy očkování, test či prodělanou nemoc.

O třetí dávce se jedná

Rakousko omezení platnosti očkování nastavilo v půli srpna a podle šéfa konzulárního oddělení ve Vídni Jiřího Tomeše se nyní o nějakém prodloužení termínu nediskutuje. „Naopak se předpokládají některá zpřísnění a plánuje se očkování třetí dávkou,“ řekl Právu. Podle kancléře Sebastiana Kurze a ministra zdravotnictví Wolfganga Mücksteina by za předpokladu pokračujícího nárůstu počtů nakažených mělo na podzim dojít ke zpřísnění pravidel pro vstup do nočních podniků, kam by nově směli pouze očkovaní.

Kolik se nakazilo očkovaných? Kde netestujeme, tam nevidíme, přiznává Dušek

Domácí

„Momentálně o podání třetí dávky stále jednáme v rámci klinické skupiny ve spojení s Českou vakcinologickou společností,“ řekla Právu Martina Čovbanová z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví s tím, že má být rozhodnuto do konce měsíce. „Momentálně můžeme říct, že pokud dojde k rozhodnutí o podání této dávky, bude to již v průběhu podzimních měsíců a zatím pro nejrizikovější skupiny,“ dodala.

Otázku, zda zvažují, že by si v budoucnu mohl člověk třeba zaplatit třetí dávku kvůli cestování, nechala nezodpovězenou.

Jako první ve světě začal třetí dávkou očkovat Izrael v červenci, USA se na její širší aplikaci chystají příští měsíc.

Vláda tento týden rozhodla, že preventivní testy na covid-19 budou od září nadále hrazeny všem. Testy před zájezdem do ciziny ovšem znamenají určitou komplikaci, co se týče objednání termínu na odběrném místě v čase krátce před odjezdem i samotnou procedurou a následným čekáním na výsledek.

Reklama

Výběr článků

Načítám